1EUR = 4.7600 RON | Bucureşti 22 º

Extern

Obama despre acordul nucea cu lranul: Rezoluţia ONU constituie 'un mesaj clar'

Rezoluţia ONU adoptată luni, care sprijină acordul nuclear semnat de Teheran şi marile puteri este 'un mesaj clar' în favoarea textului, a declarat luni seară preşedintele american Barack Obama, relatează AFP, anunță Agerpres.

 
20 iul, 2015 | Agerpres

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat această rezoluţie în unanimitate, ceea ce, speră Obama, 'va trimite mesajul clar că un număr zdrobitor de ţări' recunoaşte diplomaţia ca fiind 'de departe cea mai bună abordare a noastră pentru a ne asigura că Iranul nu dezvoltă armă atomică'.

'Există un larg consens internaţional asupra acestei chestiuni. Plec de la ipoteza că în Congres se va ţine cont de această părere generală foarte răspândită', a adăugat Barack Obama.

Congresul SUA este dominat de adversarii republicani ai preşedintelui, care se opun în majoritate acordului.

Odată cu adoptarea în unanimitate a acordului, ONU pregăteşte acum ridicarea sancţiunilor internaţionale care sufocă economia iraniană, cu condiţia ca Republica Islamică să respecte litera acordului de la Viena.

Dacă acordul va fi respectat, cele şapte rezoluţii pe care ONU le-a adoptat din 2006 pentru a sancţiona Iranul 'vor fi abrogate', stipulează textul.

Preşedintele american încearcă să-i convingă pe parlamentarii americani de meritele acestui acord, a cărui aplicare de către Washington ar putea fi blocată de cele două camere ale Congresului.

Unii s-au declarat deja furioşi, luni, că ONU a votat textul chiar înainte ca acesta să poată fi examinat de congresmeni.

'Să mergi la ONU înainte de Congres este un afront pentru americani şi o nouă dovadă că un preşedinte slab încearcă să ne vândă un acord rău', a declarat senatorul Lindsey Graham.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO