Obligaţiunile româneşti, incluse în categoria elitei mondiale. Noi capitaluri străine vor intra în economie

Investitorii străini vor plasa noi capitaluri în titlurile de stat româneşti, dar şi în acţiunile de la Bursa din Bucureşti şi nu numai. Banii ar urma să vină ca urmare a deciziei băncii de investiţii americane JP Morgan de promova, la sfârşitul lunii, obligaţiunile Guvernului Român la categoria recomandată investițiilor, apreciază analiştii Băncii Transilvania, într-un raport trimis redacţiei ECONOMICA.NET. Costurile de finanţare ale economiei ar trebui să scadă.
Adrian N. Ionescu - vin, 25 iul. 2014, 07:57
Obligaţiunile româneşti, incluse în categoria elitei mondiale. Noi capitaluri străine vor intra în economie

„Este foarte probabil să asistăm la intrări de noi capitaluri străine, atât pe titluri de stat, dar și pe celelalte componente ale pieței financiare. Practic, ne așteptăm la consolidarea tendinței descendente pentru ratele de dobândă la titluri de stat, un barometru pentru costul de finanțare în economie”, scrie Andrei Rădulescu, economist senior al Băncii Transilvania (BT), într-un raport trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Titlurile de stat emise de România vor fi incluse, la sfârşitul acestei luni,  în indicele GBI-EM Global Diversified Investment Grade, în al cărui portofoliu vor avea o pondere de aproximativ 2%.

JP Morgan a promovat, astfel, titlurile de stat românești la categoria recomandată investițiilor, ceea are deja ca efect scăderea costurilor la care se împrumută Guvernul României pe pieţele externe, spune raportul BT Research Team.

Citeşte şi

JP Morgan va include obligaţiunile României în indicele bondurilor pieţelor emergente

Efectele

„Calificativul emis de JP Morgan s-a resimțit imediat în piață, rata medie de dobândă la titlurile de stat românești cu scadența 10 ani atingând un nou minim istoric, 4,15%”, zilele trecute, se spune în raportul citat.

Decizia JP Morgan va avea ca efecte şi intrărea de capitaluri pe piața de acțiuni (impact pozitiv pentru dezvoltarea bursei și accederea în categoria piețelor emergente), dar și în economia reală.

„Se confirmă astfel faptul că este iminentă relansarea investițiilor productive pe plan intern”, ca şi „scenariul nostru macroeconomic central, conform căruia rata medie anuală de dobândă la titlurile de stat la 10 ani se va reduce de la 5,4% în 2013, la 4,9% în 2014, respectiv la 4,1% în 2015 și 3,7% în 2016”, aminteşte Andrei Rădulescu în raportul BT Research Team.

Analiştii BT cred că „aceste evoluții vor susține relansarea investițiilor productive în ritmuri anuale de 2,4% în 2014, respectiv 7,9% în 2015 și 3.5% în 2016, cu impact pozitiv pentru dinamica anuală a PIB (accelerare la 4,4% în 2015 și 5,1% în 2016).

Piedicile din faţa relansării economiei

„La momentul 2014, economia României pare pregătită pentru un nou ciclu investițional”, consideră Andrei Rădulescu.

Poziția externă s-a consolidat pe parcursul ultimilor ani, deficitul de cont curent situându-se la doar 1,1% din PIB în 2013. Totodată, finanțele publice au traversat un amplu proces de consolidare, deficitul bugetar situându-se sub pragul de 3% din PIB începând cu 2012, potrivit raportului.

Cu toate acestea, aceleaşi vechi provocări stau în faţa autorităţilor, „printre care continuarea reformelor structurale (pentru ameliorarea competitivității și a sustenabilității bugetare), imperativ necesară pentru realizarea convergenței economice reale în vederea pregătirii procesului de aderare la Zona Euro”, aminteşte raportul citat.

Pe de altă parte, există şi riscul de neîndeplinire a estimărilor de mai sus. „Atragem atenția cu privire la faptul că intensificarea factorilor de risc externi, coroborată cu riscul politic intern din preajma alegerilor prezidențiale ar putea determina, temporar, volatilitate și ieșiri de fluxuri de capital din piața titlurilor de stat în toamna acestui an”, avertizează BT Research Team.

Decizia JP Morgan, anunţată de principiu încă din ianuarie, a obţinut o perspectivă mai sigură de  aplicare, după recenta promovare a rating-ului suveran al României, de către Agenția S&P, la categoria recomandabilă investiţiilor (investment grade), realizată dla jumătatea lunii mai.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas,......
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...