Obligaţiunile româneşti, incluse în categoria elitei mondiale. Noi capitaluri străine vor intra în economie

Investitorii străini vor plasa noi capitaluri în titlurile de stat româneşti, dar şi în acţiunile de la Bursa din Bucureşti şi nu numai. Banii ar urma să vină ca urmare a deciziei băncii de investiţii americane JP Morgan de promova, la sfârşitul lunii, obligaţiunile Guvernului Român la categoria recomandată investițiilor, apreciază analiştii Băncii Transilvania, într-un raport trimis redacţiei ECONOMICA.NET. Costurile de finanţare ale economiei ar trebui să scadă.
Adrian N. Ionescu - vin, 25 iul. 2014, 07:57
Obligaţiunile româneşti, incluse în categoria elitei mondiale. Noi capitaluri străine vor intra în economie

„Este foarte probabil să asistăm la intrări de noi capitaluri străine, atât pe titluri de stat, dar și pe celelalte componente ale pieței financiare. Practic, ne așteptăm la consolidarea tendinței descendente pentru ratele de dobândă la titluri de stat, un barometru pentru costul de finanțare în economie”, scrie Andrei Rădulescu, economist senior al Băncii Transilvania (BT), într-un raport trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Titlurile de stat emise de România vor fi incluse, la sfârşitul acestei luni,  în indicele GBI-EM Global Diversified Investment Grade, în al cărui portofoliu vor avea o pondere de aproximativ 2%.

JP Morgan a promovat, astfel, titlurile de stat românești la categoria recomandată investițiilor, ceea are deja ca efect scăderea costurilor la care se împrumută Guvernul României pe pieţele externe, spune raportul BT Research Team.

Citeşte şi

JP Morgan va include obligaţiunile României în indicele bondurilor pieţelor emergente

Efectele

„Calificativul emis de JP Morgan s-a resimțit imediat în piață, rata medie de dobândă la titlurile de stat românești cu scadența 10 ani atingând un nou minim istoric, 4,15%”, zilele trecute, se spune în raportul citat.

Decizia JP Morgan va avea ca efecte şi intrărea de capitaluri pe piața de acțiuni (impact pozitiv pentru dezvoltarea bursei și accederea în categoria piețelor emergente), dar și în economia reală.

„Se confirmă astfel faptul că este iminentă relansarea investițiilor productive pe plan intern”, ca şi „scenariul nostru macroeconomic central, conform căruia rata medie anuală de dobândă la titlurile de stat la 10 ani se va reduce de la 5,4% în 2013, la 4,9% în 2014, respectiv la 4,1% în 2015 și 3,7% în 2016”, aminteşte Andrei Rădulescu în raportul BT Research Team.

Analiştii BT cred că „aceste evoluții vor susține relansarea investițiilor productive în ritmuri anuale de 2,4% în 2014, respectiv 7,9% în 2015 și 3.5% în 2016, cu impact pozitiv pentru dinamica anuală a PIB (accelerare la 4,4% în 2015 și 5,1% în 2016).

Piedicile din faţa relansării economiei

„La momentul 2014, economia României pare pregătită pentru un nou ciclu investițional”, consideră Andrei Rădulescu.

Poziția externă s-a consolidat pe parcursul ultimilor ani, deficitul de cont curent situându-se la doar 1,1% din PIB în 2013. Totodată, finanțele publice au traversat un amplu proces de consolidare, deficitul bugetar situându-se sub pragul de 3% din PIB începând cu 2012, potrivit raportului.

Cu toate acestea, aceleaşi vechi provocări stau în faţa autorităţilor, „printre care continuarea reformelor structurale (pentru ameliorarea competitivității și a sustenabilității bugetare), imperativ necesară pentru realizarea convergenței economice reale în vederea pregătirii procesului de aderare la Zona Euro”, aminteşte raportul citat.

Pe de altă parte, există şi riscul de neîndeplinire a estimărilor de mai sus. „Atragem atenția cu privire la faptul că intensificarea factorilor de risc externi, coroborată cu riscul politic intern din preajma alegerilor prezidențiale ar putea determina, temporar, volatilitate și ieșiri de fluxuri de capital din piața titlurilor de stat în toamna acestui an”, avertizează BT Research Team.

Decizia JP Morgan, anunţată de principiu încă din ianuarie, a obţinut o perspectivă mai sigură de  aplicare, după recenta promovare a rating-ului suveran al României, de către Agenția S&P, la categoria recomandabilă investiţiilor (investment grade), realizată dla jumătatea lunii mai.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...