Occidentul se aşteaptă la noi proteste astăzi în ţările musulmane

Occidentalii se aşteaptă vineri, în ziua marii rugăciuni în ţările musulmane, la noi proteste faţă de filmul antiislam, generate de publicarea, în Franţa, a caricaturilor lui Mahomed, relatează AFP.
Economica.net - vin, 21 sept. 2012, 09:38

De zece zile, mai mult de 30 de persoane au murit în manifestaţiile împotriva filmului „Inocenţa Musulmanilor”, produs în Statele Unite şi din care un fragment circulă pe Internet.

La Islamabad, aproximativ 1.000 de studenţi, majoritatea înarmaţi cu bastoane, au defilat joi, provocând ciocniri cu poliţia. Cinci poliţişti şi şase manifestanţi au fost răniţi.

Alte mici manifestaţii au avut loc joi la Kabul şi la Teheran. Câteva sute de afgani s-au adunat pentru a manifesta fără violenţă împotriva filmului şi publicării, miercuri, a caricaturilor lui Mahomed în săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo.

Reprezentarea profetului este strict interzisă în religia musulmană.

La Teheran, aproximativ o sută de manifestanţi s-au adunat joi în faţa ambasadei Franţei, strigând „moarte Americii”, „moarte Israelului” şi „moarte Franţei”, dar au fost menţinuţi la distanţă de către poliţie.

Occidentalii, cu Parisul în frunte, se tem că publicarea caricaturilor în Franţa să nu crească tensiunile şi să nu provoace noi tulburări vineri.

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a invitat astfel, joi seara, cetăţenii francezi din ţările musulmane la prudenţă, sfătuindu-i „de preferat” să rămână vineri în casele lor. De asemenea, el s-a declarat „îngrijorat” în privinţa militarilor francezi în Afganistan şi în Liban.

Parisul a dispus închiderea ambasadelor, consulatelor şi şcolilor franceze vineri în 20 de ţări musulmane.

Statele Unite au anunţat joi că au cumpărat spaţii publicitare la posturi de televiziune pakistaneze pentru a difuza spoturi destinate să calmeze furia musulmanilor împotriva filmului.

Justiţia americană a respins luni solicitarea unei actriţe, care a participat la realizarea filmului, de a-l retrage de pe site-ul de Internet Youtube, potrivit Curţii Superioare de Justiţie din Los Angeles.

Site-ul de Internet Youtube, deţinut de Google, a restrâns la rândul său accesul la film în mai multe ţări, începând cu Egiptul şi Libia, unde au debutat violenţele. Alte ţări, precum Pakistan şi Sudan, au blocat ele însele accesul la filmul care denigrează figura profetului Mahomed.

Filmul antiislam, de calitate cinematografică scăzută, pretinde că povesteşte viaţa lui Mahomed, prezentând profetul şi musulmanii în general drept imorali şi violenţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...