Occidentul se va afla într-o „uriaşă încurcătură” peste 5-10 ani – analist

Povara datoriilor Statelor Unite şi altor ţări occidentale va continua să crească, ceea ce va conduce la o "uriaşă încurcătură" în următorii 5-10 ani, consideră Marc Faber, proprietarul unei firme de investiţii şi de consultanţă cu acelaşi nume, relatează CNBC.
Economica.net - lun, 22 oct. 2012, 17:48
Occidentul se va afla într-o

„Regimurile politice vor încerca să menţină sistemul în viaţă cât mai mult posibil, ceea ce înseamnă că nu există un vârf fiscal, ci un grand canyon fiscal, a arătat Faber.

El susţine că sistemele politice actuale din Occident vor permite creşterea în continuare a datoriilor. Într-un astfel de scenariu, deficitele vor ajunge la dimensiuni uriaşe.

„Într-una din zile, sistemul se va rupe şi până la vor avea loc schimbări uriaşe, fie paşnic, prin reforme, fie, de regulă, prin revoluţii. Statele Unite se apropie de o astfel de revoluţie, ca şi Europa”, a spus Faber.

Investitorul consideră că schimbările vor avea loc peste 5-10 ani, când va fi „o încurcătură colosală peste tot în lumea occidentală”.

Faber a apreciat că, indiferent cine va fi la Casa Albă, deficitul bugetar al SUA se va menţine peste 1.000 de miliarde de dolari pe an cel puţin în viitorul previzibil.

Motivul este că aparatele birocratice din SUA dar şi din Europa sunt prea mari, fiind o povară pentru economie.

„Medicamentul meu pentru SUA este reducerea aparatului guvernamental cu minim 50%. Impactul va fi o îmbunătăţire imediată a economiei”, a arătat analistul.

În privinţa pieţelor de capital, Faber este interesat de zona Asiei, considerând că bursele din China şi Japonia îşi vor reveni în perioada următoare, în timp ce bursa din SUA va fi în scădere.

În urmă cu patru luni, Faber s-a orientat către pieţele de capital europene, atras de cotaţiile scăzute ale acţiunilor, recomandând investiţii la bursele din Grecia, Italia, Spania, Franţa şi Portugalia. Între timp, bursa din Atena a urcat cu 65%.

Te-ar mai putea interesa și
Instalările de baterii de stocare a energiei s-au dublat anul trecut în Europa, dar tot nu e suficient
Instalările de baterii de stocare a energiei s-au dublat anul trecut în Europa, dar tot nu e suficient
Statele dim Uniunea Europeanăa instalat 17,2 GWh de noi sisteme de stocare în baterii (BESS) în 2023, o creștere de 94% față de 2022, marcând al treilea an consecutiv de dublare a pieței......
Bulgaria primește consultanță BEI pentru două proiecte de hidrocentrale cu pompaj de câte 800 MW fiecare. Ar fi cea mai mare “baterie” din Balcani, cum stă România acum cu proiectele sale
Bulgaria primește consultanță BEI pentru două proiecte de hidrocentrale cu pompaj de câte 800 MW fiecare. Ar fi cea ...
Banca Europeană de Investiții (BEI) va oferi asistență companiei de stat bulgare de electricitate Natsionalna Elektricheska ...
Kamala Harris a anunțat un nou ajutor american pentru Ucraina, de peste 1,5 miliarde de dolari
Kamala Harris a anunțat un nou ajutor american pentru Ucraina, de peste 1,5 miliarde de dolari
Vicepreşedintele Statelor Unite Kamala Harris a anunţat sâmbătă un ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari pentru sectorul ...
CIO a autorizat 25 de sportivi ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice de la Paris
CIO a autorizat 25 de sportivi ruși și belaruși să participe la Jocurile Olimpice de la Paris
Comitetul Internaţional Olimpic a dat publicităţii sâmbătă o primă listă cu 25 de sportivi ruşi şi belaruşi autorizaţi ...