OCDE: Costurile ridicate de creditare ale Spaniei şi Italiei nu sunt justificate

Economica.net
11 07. 2012
zona_euro_66228900

Mecanismul European de Stabilitate (ESM) trebuie să devină operaţional cât mai repede cu putinţă, astfel încât să poată interveni pe pieţele de obligaţiuni iar astfel s-ar transmite un semnal clar pieţelor financiare, a explicat şeful OCDE.

„Acum ne confruntăm cu presiuni asupra Spaniei şi Italiei, care sunt foarte periculoase dacă nu se iau imediat măsuri. Ele şi-au făcut temele, dar încă nu avem un sistem care să sprijine sau să răsplătească ţările care fac reforme”, a afirmat Angel Gurria.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale spaniole şi italiene pe zece ani au crescut semnificativ luni, înaintea summitului miniştrilor de finanţe din zona euro. Astfel, randamentele obligaţiunilor guvernamentale spaniole pe zece ani au depăşit luni 7%, un nivel pe care mulţi analişti îl consideră nesustenabil pe termen lung, în condiţiile în care ţara se confruntă cu problema datoriilor ridicate ale regiunilor şi ale băncilor. Şi randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene pe zece ani au urcat luni la 6,1%. Pentru a contracara presiunile pieţelor, guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat în noaptea de joi spre vineri o serie de măsuri ce vor permite reducerea cheltuielilor publice cu 4,5 miliarde de euro începând din 2012 şi cu peste 10 miliarde de euro atât în 2013, cât şi în 2014.

Premierul italian Mario Monti a dat asigurări miercuri că reformele adoptate de guvern îşi arată roadele în cele din urmă.

„Nu vreau ca cineva să considere că războiul pe care îl poartă Italia s-a terminat, dar cred că putem spera în mod rezonabil să vedem primele rezultate anul viitor”, a afirmat Monti într-un discurs rostit la adunarea anuală a Asociaţiei bancare italiene.

Gurria a lăudat eforturile Spaniei şi Italiei de a reforma piaţa muncii şi de a ţine sub control finanţele publice, dar a apreciat că este de competenţa UE să acţioneze rapid pentru a restabili încrederea în zona euro.