OCDE: Scădere record, de cel puţin 30%, a imigraţiei în statele membre pe fondul pandemiei

Anul 2020 a adus o scădere record de cel puţin 30% a fluxurilor de imigraţie spre statele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), unde, totodată, pandemia de COVID-19 'a pus capăt unui deceniu de ameliorare' a situaţiei imigranţilor pe piaţa muncii, a anunţat joi organizaţia internaţională, transmite AFP.
AGERPRES - joi, 28 oct. 2021, 15:30
OCDE: Scădere record, de cel puţin 30%, a imigraţiei în statele membre pe fondul pandemiei

‘Criza COVID-19 a determinat cea mai puternică scădere înregistrată vreodată a fluxurilor de imigraţie în ţările OCDE, de peste 30%’, se scrie în raportul anual cu privire la migraţii al organizaţiei.

Anul trecut, aceste fluxuri au totalizat 3,7 milioane de persoane în cele 25 de state membre, cel mai scăzut nivel consemnat începând din 2003, scrie Agerpres.

‘Scăderea fluxurilor de imigraţie a depăşit cu mult 50% dacă nu se iau în considerare modificările de statut’, care pot face să apară administrativ o persoană de două ori, avertizează OCDE în estimările preliminare prezentate joi.

Statele Unite, care rămân prima ţară de imigraţie din OCDE, au înregistrat o scădere de 44% comparativ cu 2019, cu 576.000 de nou-sosiţi în 2020.

‘Toate categoriile de imigraţie permanentă au diminuat în 2020’, arată OCDE, potrivit căreia migraţiile familiale, în mod tradiţional motorul principal al fenomenului, au înregistrat scăderea ‘cea mai importantă’, de peste 35%.

Dacă migraţiile temporare de muncă au scăzut puternic în majoritatea statelor, cea a muncitorilor agricoli sezonieri a făcut excepţie, cunoscând doar o diminuare de 9%.

În majoritatea ţărilor bogate, agricultura şi strângerea recoltelor au continuat să aducă această mână de lucru ce s-a dovedit esenţială chiar şi în timp de criză sanitară.

În SUA, cu 213.000 de muncitori agricoli sezonieri, şi în Polonia (137.000), această imigraţie chiar a urcat în 2020.

OCDE, care poate măsura în acest raport pentru prima dată efectul unui an complet de pandemie asupra migraţiilor, estimează că aceasta ‘a pus capăt unui deceniu de ameliorare continuă a situaţiei imigranţilor pe piaţa muncii’.

În medie, peste două treimi dintre imigranţi ocupau un loc de muncă în 2020, cu 2% mai puţini decât în anul precedent.

Scăderea ‘rămâne relativ moderată pentru că au existat eforturi foarte importante pentru a menţine aceşti oameni în câmpul muncii în timpul crizei’, mai ales în Franţa, a remarcat Jean-Christophe Dumont, şeful diviziei Migraţii a OCDE.

Cu toate acestea, ‘imigranţii fac în continuare parte din populaţiile cele mai vulnerabile, întrucât sunt concentraţi în sectoarele cele mai afectate, precum hoteluri-restaurante’, a nuanţat el.

Potrivit aceluiaşi responsabil, ‘dincolo de impactul crizei, miza va fi de a asigura ca planul de relansare să fie incluziv’, cuprinzându-i şi pe imigranţi.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...