Octavian Radu de la RTC şi alte nume grele în competiţia pentru şefia SIF Moldova

Octavian Radu, patronul grupului de firme RTC, concurează pentru unul din cele 7 posturi de administrator al SIF Moldova, împreună cu alţi 21 de candidaţi. Între aceştia se numără nume sonore ale pieţelor financiare româneşti: Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, Mircea Oancea, fostul preşedinte al Comisiei de Supraveghere a pensiilor private (CSSPP), Valentin Ionescu, fostul director general al Bursei din Bucureşti, directori de bănci, de firme de administrare a investiţiilor financiare şi brokeri.
Adrian N. Ionescu - lun, 11 mart. 2013, 08:53
Octavian Radu de la RTC şi alte nume grele în competiţia pentru şefia SIF Moldova

Horia Ciorcilă a eşuat, în urmă cu patru ani, în încercarea de preluare a unei SIF, Banat-Cri­şana (SIF1). S-a aliat atunci chiar cu Octavian Radu şi cu Doru Lionăchescu, şeful casei de investiţii Capital Partners.

Preşedintele de atunci al SIF1, Ioan Cuzman, a ieşit câştigător după ce le-a suspendat drepturile de vot acţionarilor „rebeli“.

Acum, SIF Moldova (SIF2) este ac­ţionar la Banca Transilvania şi are un membru în conducere, pe Costel Ceocea, actualul preşedinte al SIF2.

Dacă Horia Ciorcilă ar fi ales acum, ar putea face echipă cu Mihai Andrei Ionescu, directorul biroului din Bucureşti al Deutsche Bank si cu Radu Hanga, directorul general al firmei de administrare a investiţiilor BT Asset Management, care face parte din grupul Băncii Transilvania.

Mihai Andrei Ionescu a fost propus chiar de BT Asset Management. El lucrează la Deutsche Bank din octombrie 2012, iar anterior a ocupat mai multe funcţii în cadrul Credit Suisse Group (iulie 2005 -octombrie 2012), precum şi la Raiffeisen Bank România (2001 – 2003).

Un alt şef de firmă de investiţii care candidează este Cătălin Iancu (OTP Asset Management România). Lui i se alătură Iulius Postolache, un director de investiţii de la Allianz-Ţiriac Pensii Private.

Hanga şi-a depus candidatura fiind acţionar la SIF2, în timp ce Iancu şi Postolache au fost propuşi de companiile la care sunt angajaţi.

La şefia SIF Moldova (SIF2) mai candidează Bogdan Chetreanu, fost comisar CNVM (autoritatea pieţei de capital), unul dintre cei mai activi comisari din mandatul precedent şi foarte prezent în spaţiu public.

Bogdan Chetreanu  este acum consilier al vicepreşedintelui CNVM Alexe Gavrilă. A fost propus de unul dintre cei mai mari investitori de la Bursă, New Century Holdings Advisors, administratorul fondurilor Broadhurst, prin firma Metex Big.

Alţi candidaţi sunt fostul preşedinte al CSSPP Mircea Oancea, în prezent director general adjunct în cadrul instituţiei, precum şi brokerii Mihai Chişu (Swiss Capital) şi Florin Cazan (Raiffeisen Capital&Investment).

Mircea Oancea s-a propus singur, fiind acţionar al SIF, iar Chişu şi Cazan au fost propuşi de Mihai Rotaru, care are 2,18% din acţiunile societăţii de investiţii.

Rotaru a solicitat împreună cu Diana Le Bomin şi Fondul de Pensii Administrat Privat ING distribuirea unui dividend mai mare la SIF Moldova.

Totodată, şi-a depus candidatura şi Aurelian Mircea Trifa, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Administraţiei Canalelor Navigabile şi fost director de investiţii la fondul privat irlandez Kerten, activ în Polonia, Turcia şi România.

Trifa a fost numit administrator la Administraţia Canalelor Navigabile în luna octombrie a anului trecut. El are experienţă în investement banking de aproape şapte ani. Trifa candidează la propunerea unei persoane fizice, Florin Ion.

Nu lipseşte din competiţie actuala echipă de administratori, inclusiv preşedintele Costel Ceocea şi vicepreşedintele Claudiu Doroş.

Lista completă a candidaţilor poate fi consultată în fişierul ataşat.

 

Dividendele

Astăzi este prima zi în care achiziţia de acţiuni SIF Moldova (SIF2) nu mai dă dreptul la dividende şi preţul scade la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Conducerea actuală a propus acţionarilor distribuirea unui dividend brut de 0,17 lei/acţiune, în scădere cu 23% faţă de cel acordat anul trecut, de 0,22 lei/titlu.

Profitul de anul trecut, de 137 milioane lei (30,7 milioane euro), este cu 29% sub câştigul record din precedentul exerciţiu financiar, de aproape 193 milioane lei.

Totuşi, unii acţionari au solicitat distribuirea unor dividende mai mari cu 41% peste propunerea Consiliului de Administraţie.

Fondul de Pensii Administrat Privat ING (1,67% din acţiunile SIF Moldova) şi doi acţionari persoane fizice Diana Le Bomin (2,79% din acţiuni) şi Mihai Rotaru (2,18% din titluri) au propus acordarea unui dividend brut de 0,24 lei/acţiune.

La ultimul preţ „cu dividend“, de 1,55 lei/titlu, dividendul propus oferea un randament de 15,5%.

Dacă acţionarii vor aproba în 4 aprilie propunerea CA, societatea de investiţii va distribui dividende în valoare de 88,2 milioane lei (20,2 milioane euro), sumă reprezentând 64% din profitul consemnat anul trecut.

Odată aprobată, propunerea celor trei acţionari va ridica totalul dividendelor la 124,6 milioane lei, aproape 91% din profitul net înregistrat anul trecut. Ar fi cel mai mare dividend în valoare absolută plătit de societate.

La sfârşitul anului trecut, investitorii români deţineau aproape 78% din acţiunile SIF Moldova (51,03% – persoane fizice; 26,95% – persoane juridice), iar restul de puţin peste 22% din titlurile societăţii sunt în portofoliile investitorilor străini (1,7% – persoane fizice; 20,31% – persoane juridice).

Acţiunile SIF Moldova au încheiat şedinţa bursieră de vineri în scădere cu 0,13%, la 1,55 lei. La această cotaţie, capitalizarea societăţii de investiţii financiare este de 804,5 milioane lei (184,7 milioane euro).

 

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...