OECD recomandă guvernelor în căutare de venituri să majoreze taxele pe moşteniri

Guvernele interesate de venituri suplimentare odată cu ieşirea din criza coronavirusului ar trebui să majoreze taxele pe moşteniri, a recomandat marţi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), informează Reuters şi AFP.
AGERPRES - mar, 11 mai 2021, 14:27
OECD recomandă guvernelor în căutare de venituri să majoreze taxele pe moşteniri

Scutirile, excepţiile şi donaţiile pe viaţă fac ca taxele pe moşteniri să reprezinte o sursă minoră de venituri în majoritatea ţărilor şi deseori agravează inegalităţile, susţine OECD. Un exemplu este SUA, unde doar 0,2% dintre proprietăţi plătesc taxe pe moşteniri, iar cele mai bogate 10% dintre gospodării controlează aproape 80% din avuţie. În medie, în rândul statelor membre OECD, taxele pe moşteniri reprezintă doar 0,5% din veniturile din taxe, scrie Agerpres.

Deşi există loc pentru o contribuţie mai mare la finanţele guvernamentale afectate de pandemie, este de aşteptat ca propunerile privind majorarea taxelor pe moşteniri să se lovească de o opoziţie acerbă din partea criticilor, care deseori se referă la taxa pe moşteniri ca la o „taxă pe moarte”.

„Tocmai clasa de mijloc se opune unei taxe pe care clasa de mijloc nu o plăteşte”, a subliniat directorul pentru politici fiscale de la OECD, Pascal Saint-Amans.

Multe guverne analizează în prezent cum ar putea strânge noi venituri pentru a putea acoperi costul relansării economiilor lor după pandemie. SUA şi Marea Britanie au planuri vizând majorarea taxelor pe companii.

OECD susţine că majoritatea moştenirilor evită complet plata taxelor în unele ţări graţie unor scutiri generoase acordate rudelor apropiate şi activelor precum afacerile deţinute de familii. Politicile variază în rândul statelor membre OECD, pragul până la care se aplică scutirile pentru transferurile de patrimoniu către copii variind între 17.000 de dolari în Belgia şi până la 11 milioane de dolari în SUA. De asemenea, taxele plătite de moştenitori pot fi evitate sau diminuate în unele ţări graţie unor donaţii efectuate în timpul vieţii, care deseori beneficiază de un tratament fiscal mai favorabil. În consecinţă, taxele plătite de moştenitori sunt deseori mai mici rata oficială de impozitare.

„Dacă taxele pe moşteniri vor juca un rol important în veniturile guvernelor atunci acestea trebuie să fie mai bine concepute decât sunt în prezent în multe cazuri”, a declarat directorul diviziei de statistică de la OECD, David Bradbury.

În consecinţă, OECD recomandă ca beneficiarii donaţiilor şi moştenirilor să fie taxaţi pentru ceea ce primesc de-a lungul vieţii lor dar recunoaşte că o astfel de abordare ar ridica unele obstacole administrative şi de conformare.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 37 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...