Ofensiva Deutsche Telekom, prin OTE, în Europa de Sud-Est se transformă în retragere

Deutsche Telekom a preluat în urmă cu patru ani un pachet de acţiuni la compania elenă de telefonie OTE, promiţând investitorilor creştere în sud-estul Europei pentru a compensa încetinirea vânzărilor în Germania, însă această ofensivă s-a transformat acum într-o retragere, potrivit Bloomberg.
Economica.net - mar, 26 iun. 2012, 12:21
Ofensiva Deutsche Telekom, prin OTE, în Europa de Sud-Est se transformă în retragere

Operatorul telecom elen, prezent şi în România, vinde active din regiune pentru a se menţin pe linia de plutire, întrucât economia Greciei se află în al cincilea an de recesiune, cu un şomaj de peste 20%. După vânzarea unui pachet de acţiuni de 20% la compania de telecomunicaţii de stat din Serbia, OTE caută acum cumpărător pentru afacerile din Bulgaria.

Fondurile obţinute vor fi folosite pentru a acoperi un deficit de finanţare de 800-900 de milioane de euro, a declarat o sursă apropiată situaţiei. Operaţiunile europene ale Deutsche Telekom, considerate la un moment dat de directorul general Rene Obermann ca principalul motor de creştere, au înregistrat o scădere de până la 10% anul trecut, după ce criza a redus cheltuielile consumatorilor pentru servicii de telefonie.

Vânzarea Globul Bulgaria ar putea aduce OTE circa 800 de milioane de euro, iar printre posibilii clienţi s-ar afla, potrivit presei din Bulgaria, grupurile britanic Vodafone şi francez Orange, precum şi Turkcell Turcia, potrivit cotidianului Kathimerini.

„Nu au avut de fapt nicio şansă. Afacerea este încă acolo, dar fantezia despre creştere a dispărut. Ca investitor trebuie să te întrebi: «Unde au dispărut banii mei?»”, a afirmat Heinz Steffen, de la firma Fairesearch GmbH, cel mai bine cotat analist pentru Deutsche Telekom, potrivit datelor Bloomberg.

Deutsche Telekom a cheltuit în total 4 miliarde de euro pentru a ajunge la o participaţie de 40% la OTE. Odată cu prăbuşirea acţiunilor companiei elene, Deutsche Telekom a înregistrat revizuiri în scădere a valorii participaţiei cu 2,6 miliarde de euro. Grupul german decide directorul general al OTE, iar rezultatele sunt consolidate în cele ale Deutsche Telekom, parte a unui acord cu statul elen, care mai deţine 10%.

Acţiunile OTE au scăzut cu aproape 90% faţă de momentul intrării Deutsche Telekom în acţionariat. Marţi, la ora 11:00, se aflau în declin cu 1,1%, însemnând o scădere de 38% faţă de începutul anului şi evaluând compania la 873 milioane de euro, comparativ cu o datorie totală de 3,4 miliarde de euro la sfârşitul lunii martie.

OTE a transmis Bloomberg că analizează vânzarea activelor din Bulgaria, inclusiv compania de telefonie mobilă Globul şi retailerul de electronice Germanos Telecom Bulgaria.

„O posibilă vânzare a acestor active ar reduce drastic viitoarele obligaţii financiare ale OTE, în timp ce ar permite grupului să-şi întărească prezenţa pe pieţele strategice rămase”, a afirmat OTE într-un răspuns la un email trimis de Bloomberg.

Globul este al doilea mare furnizor de servicii wireless din Bulgaria, cu 4,3 milioane de abonaţi la sfârşitul anului trecut, în urma M-Tel, divizie a Telekom Austria. OTE deţine, de asemenea, active în Albania şi România.

Compania turcă Turkcell a anunţat, luni, că nu a luat o decizie în privinţa unei oferte pentru Globul, după ce publicaţia elenă Capital a scris că ar putea fi printre posibilii ofertanţi.

Refinanţarea datoriei OTE este asigurată până în 2013, iar compania elenă va analiza alte posibile vânzări de ahiziţii pentru a face rost de fonduri, a declarat, în mai, directorul financiar al Deutsche Telekom, Timotheus Hoettges.

Retragerea Deutsche Telekom de pe unele pieţe strategice din Europa marchează o schimbare majoră a strategiei anterioare. După preluarea unui pachet de acţiuni la OTE în 2008, şeful Deutsche Telekom, Obermann, a declarat investitorilor că va continua să crească la nivel internaţional.

„În 2000 am obţinut mai puţin de 20% din veniturile totale din străinătate. În câţiva ani, veniturile pe care le generăm în exteriorul Germaniei ar putea reprezenta două treimi sau chiar mai mult”, a spus Obermann în 2008, la o adunare a acţionarilor.

Chiar anul trecut, şeful interimar pentru Europa al Deutsche Telekom, Roland Mahler, a declarat că grupul german caută achiziţii pentru a-şi consolida participaţiile deţinute la companii lider de piaţă şi analizează combinarea operaţiunilor de telefonie fixă şi mobilă.

Deutsche Telekom a încercat să vândă divizia T-Mobile USA grupului AT&T pentru 39 de miliarde de dolari anul trecut, înainte de a renunţa la tranzacţie din cauza opoziţiei autorităţilor de reglementare. Pentru a face rost de bani, Deutsche Telekom analizează şi vânzarea participaţiei de 50% deţinută la compania mixtă Everything Everywhere din Marea Britanie, au afirmat, în februarie surse apropiate situaţiei.

OTE are scadente în septembrie un împrumut de 445 milioane de euro şi o linie de finanţare de 312 milioane de euro, potrivit site-ului companiei.

De asemenea, OTE a accesat integral o linie de finanţare de 900 de milioane de euro şi are scadente în 2013 obligaţiuni în valoare de 1,24 miliarde de euro. OTE a raportat profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de circa 1,7 miliarde de euro anul trecut.

OTE trebuie să plătească circa 3,1 miliarde de euro până în august 2013, în timp ce rezervele actuale de lichidităţi se ridică la numai 1,4 miliarde de euro, potrivit Kathimerini.

Criza datoriilor suverane a determinat declinul valorii activelor telecom în Europa, atrăgând investitori precum America Movil, companie controlată de miliardarul Carlos Slim. Compania lui Slim a achiziţionat participaţii la KPN din Olanda şi Telekom Austria.

OTE controlează în România Romtelecom şi subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicaţii mobile Cosmote şi retailerului Germanos. Veniturile Comoste au crescut cu 9,4% în primul trimestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 117,4 milioane euro, în timp ce profitul EBITDA a urcat cu 44,7%, la 26 milioane euro. Romtelecom a consmenat în acelaşi interval o scădere a veniturilor cu 3,7%, la 160,2 milioane euro, în timp ce profitul EBITDA a urcat cu 82%, la 40,4 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...