Ofensiva Gazprom la pompă: Dublarea numărului de benzinării, 10% cotă de piaţă în 2015, carburanţi din Serbia

Ruşii de la Gazprom se extind agresiv pe piaţa de distribuţie a carburanţilor din România. Vor tot mai multe staţii, sunt dispuşi să cumpere de la oricine şi caută toate mijloacele să aducă la pompă carburanţii produşi la rafinăria lor din Serbia.
Florin Cojocaru
Mihai Nicuţ -
mar, 04 mart. 2014, 10:31
Ofensiva Gazprom la pompă: Dublarea numărului de benzinării, 10% cotă de piaţă în 2015, carburanţi din Serbia

Compania petrolieră NIS Petrol România, deţinută indirect de colosul rus Gazprom, prin filiala din Serbia, NIS, intenţionează să-şi extindă prezenţa pe piaţa românească de distribuţie a carburanţilor, prin dublarea numărului de staţii Gazprom, până la finalul acestui an. „Ne-am propus dublarea numărului de staţii şi 10% cotă de piaţă, după 2015” a declarat Sorina Bălţatu, director general adjunct al NIS România, care a mai spus că investiţia necesară pentru această extrindere se rdică la 20 de milioane de euro.

Această extindere se înscrie în strategia făcută publică de mai multă vreme de compania petrolieră, care se extinde agresiv pe piaţa românească. Reprezentanţii firmei au spus şi azi că intenţionează să ajungă la o cotă de 10% pe piaţa benzinăriilor din România după anul 2015 şi analizează, în acest moment, orice posibilitate pentru a atinge această ţintă, inclusiv achiziţia de staţii deja existente. Momentan, cota de piaţă a companiei este de circa 1%.

„Am informat toate companiile de pe piaţă că suntem interesaţi de achiziţia de staţii şi aşteptăm să vedem care oferte sunt cele mai interesante. Zona din vestul României este prioritară, fiind în apropierea rafinăriei noastre din Pancevo, Serbia, dar vrem să devenim un jucător naţional, astfel că nu putem ignora nicio parte a ţării”, a spus Bălţatu.

Ea nu a negat nici interesul pentru achiziţia de benzinării Petrom, dat fiind că austriecii de la OMV intenţionează să vândă o parte din benzinăriile Petrom din România, pe cele mai puţin eficiente.

NIS Petrol a deschis prima benzinărie în România la sfârşitul anului trecut şi în prezent are 14 unităţi, alte 10 staţii fiind în diverse stadii de construcţie. Marea lor majoritate au fost investiţii greenfield.

Benzină de la sârbi

Pe de altă parte, compania petrolieră intenţionează să-şi modifice strategia pentru piaţa românească, în ceea ce priveşte sursa de carburanţi. Momentan, Gazprom vinde, în staţiile sale în proporţie de peste 90% carburanţi produşi de rafinăriile din România: trei la număr, Petrobrazi (OMV Petrom), Petromidia (Rompetrol-KazMunaiGas), Petrotel (Lukoil).

Doar restul de 10% din carburanţii vânduţi în reţeaua Gazprom vin de la rafinăria de la Pancevo, din Serbia. Benzina şi motorina sunt însă aduse cu cisterna, variantă „destul de costisitoare”, după cum a precizat chiar Vadim Smirnov, directorul Nis Petrol Romania. „Carburanţii de la Pancevo sunt mai ieftini decât cei achiziţionaţi local, însă cu vamă şi cu transport devin comparabili ca preţ” a spus Smirnov. În acest sens, Nis analizeză şi alte posibilităţi de transport al carbutranţilor din Serbia, cu barja pe Dunăre, cu trenul sau prin reabilitatea vechii conducte dintre Pancevo şi Timişoare, care se opreşte acum în curtea societăţii Solventul, deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender.
Gazprpo, a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la compania petrolieră naţională a Serbiei, NIS, în anul 2009, pentru 400 de milioane de dolari. Cu această ocazie, Gazprom a devenit proprietarul a două rafinării în Serbia, la Pancevo şi Novi Sad.

NIS Petrol concurează pe piaţa distribuţiei de carburanţi din România cu OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL şi ENI.

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute în stațiile proprii, la o săptămână de la precedenta scumpire....
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până ...
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie ...