UPDATED Hidroelectrica elimină din ofertă clauza de preț variabil care ar fi putut duce la explozia facturilor. “A fost o eroare, ne cerem scuze”

Clienții Hidroelectrica ce trebuie să își reînnoiască vechile contracte ce expiră sau casnicii care vor să devină clienți noi au parte de o prevedere cel puțin ciudată în noua ofertă a Hidroelectrica: posibilitatea de a plăti un preț variabil în locul celui fix stabilit în contract, în anumite condiții. Dacă se va ajunge cumva la această situație, facturile vor crește semnificativ. UPDATE Hidroelectrica a transmis, după publicarea acestui text, că acea clauză a fost introdusă dintr-o eroare pentri care cere scuze clienților, și că a fost scoasă deja din ofertă
Mihai Nicuţ - joi, 04 ian. 2024, 10:59
UPDATED Hidroelectrica elimină din ofertă clauza de preț variabil care ar fi putut duce la explozia facturilor. “A fost o eroare, ne cerem scuze”

UPDATE: Reacția Hidroelectrica după publicarea articolului nostru

„Referitor la chestiunile semnalate, facem precizarea că Hidroelectrica menține pentru următoarele trei luni prețul ofertei ”Viitor verde”, ofertă destinată clienților finali, la valoarea de 0,28 lei pentru energia activă furnizată de companie, această ofertă fiind fermă, indiferent de condițiile legislative referitoare la plafonare.

Dintr-o eroare regretabilă, în textul ofertei ”Viitor verde” recent actualizate și republicate, a fost introdusă o prevedere care ar fi putut permite raportarea prețului la PZU (Piața pentru Ziua Următoare), cu implicații asupra prețului final real al ofertei, în condițiile încetării prevederilor legislației privind plafonarea, respectiv: ”De la momentul încetarii aplicării prevederilor legislaţiei privind plafonarea, Pretul contractului va fi: prețul de furnizare stabilit prin utilizarea pentru componenta de achiziție a energiei electrice a mediei aritmetice lunare a prețurilor zilnice realizate pe PZU OPCOM în luna de consum + 0,073 lei/kWh, la care se vor adauga tarifele reglementate și valoarea unitară a impozitelor, comisioanelor, taxelor şi contribuțiilor stabilite prin dispoziţiile legale”.

Acest text a fost eliminat și clauza nu va fi aplicabilă clienților care deja au optat pentru prevederile ofertei.

Ne cerem scuze pentru eventualul disconfort creat de această eroare și asigurăm toți clienții că Hidroelectrica susține practici comerciale corecte și transparente, care să construiască relații pe termen lung, în condiții de respect și încredere reciprocă”

TEXTUL INIȚIAL

Hidroelectrica a actualizat, la începutul acestui an, oferta sa pentru clienții casnici, și a menținut, pentru următoarele trei luni, cel puțin, prețul de contract al energiei active la 0,28 lei/kWh, dar a introdus în ofertă o prevedere cel puțin bizară pentru cei care vor accesa noua ofertă, fie pentru că vor să devină clienții companiei, fie pentru că le expiră actualele contracte și trebuie să le prelungească.

Iată mai întâi prevederea din ofertă:

“PREȚUL ENERGIEI ELECTRICE

Prețul energiei electrice (include TG, tariful de transport – componenta de introducere a energiei electrice în rețea) pentru o perioadă contractuală de 12 luni este de 0.28382 lei/kWh;

Prețul energiei electrice active (fără TG, tariful de transport – componenta de introducere a energiei electrice în rețea) pentru o perioadă contractuală de 12 luni este de 0.28000 lei/kWh;

Prețul final de contract furnizare energie electrică în funcție de amplasarea geografică a locului de consum este anexat prezentei oferte.

De la momentul încetarii aplicării prevederilor legislaţiei privind plafonarea, Pretul contractului va fi: prețul de furnizare stabilit prin utilizarea pentru componenta de achiziție a energiei electrice a mediei aritmetice lunare a prețurilor zilnice realizate pe PZU OPCOM în luna de consum + 0,073 lei/kWh, la care se vor adauga tarifele reglementate și valoarea unitară a impozitelor, comisioanelor, taxelor şi contribuțiilor stabilite prin dispoziţiile legale (sublinierea noastră)

VALABILITATE OFERTĂ : 01.01.2024 – 31.03.2024”.

Și, acum, nedumeririle

Mecanismul de plafonare a prețurilor finale la energie electrică expiră la data de 31 martie 2025. Așadar, cine încheie acum un contract de furnizare pe un an cu Hidroelectrica în condițiile actualei oferte, îl va termina înainte de expirarea schemei de plafonare, deci se pune întrebarea de ce a introdus compania prevederea referitoare la ce se va întâmpla după 31 martie 2025.

Cea mai mare nedumerire este cea legată de aplicarea unui preț variabil după ce schema de plafonare se va fi încheiat. După cum a obișnuit clienții și după cum scrie chiar și în actuala ofertă, prețul energiei active este fix pe toată durata contractului, de un an – 0,28 lei/kWh. În situația puțin probabilă în care schema de plafonare va fi oprită mai devreme, Hidroelectrica arată că va aplica un preț variabil – media pieței pentru ziua următoare din luna de facturare plus o marjă fixă. Practic îl anunță pe client că, după ce expiră schema de plafonare, prețul lui nu mai este fix – deși este în perioada conractuală cu preț fix – ci devine variabil.

Este pentru prima dată când în oferta standard pentru casnici apare prevederea unui preț variabil – compania are de altfel o altă ofertă dedicată cu preț dinamic. Foarte ciudat este că Hidroelectrica spune că va aplica acest preț variabil în perioada contractuală în care tot ea spune că prețul este fix.

Ce se va întâmpla dacă se va ajunge în aceasă situație

Depinde foarte mult de momentul din an, de condițiile meteo și de ce se întâmplă și pe piața europeană, cu care PZU de la București este cuplată. Cel puțin din experiența ultimilor doi ani, întotdeauna prețul mediu lunar al PZU a fost mai mare decât prețul actual pentru clienții casnici ai Hidroelectrica (cei 280 de lei/MWh), așadar facturile tuturor clienților vor crește.

Doar pentru a ilustra situația, să facem un calcul! Să presupunem că schema de plafonare dispare chiar de la începutul lunii viitoare, iar consumul din februarie 2024 va fi facturat de Hidroelectrica după formula prețului mediu a PZU din februarie, plus marja sa. Să vedem diferențele, pentru cineva care consuma, să spunem, 200 kWh lunar și este din București.

În condițiile actuale, cu prețul din oferta standard, prețul lui final este de 0,77 lei/kWh, cu tarife și taxe, deci mai mic decât prețul final plafonat prin lege la 0,80 lei/kWh. În teorie, dacă s-ar ridica schema de plafonare, ar trebui să plătească același preț, dar Hidroelectrica spune că va plăti unul nou, de tip PZU lunar plus marjă.

Nu știm cât va fi PZU luna viitoare, dar, strict pentru calcul, vom folosi valoarea PZU din februarie 2023, adică 699 de lei/MWh. Așadar, energia activă va fi facturată de Hidroelectrica la prețul de 0,77 lei, iar prețul final cu tarife și taxe din factură pentru acest client va fi de circa 1,35 lei/kWh. Doar în februarie, pentru că luna următoare va fi altul.

Repetăm, calculul este pur ilustrativ.

Cum situația este destul de confuză, solicităm Hidroelectrica o clarificare publică pe această temă și mai ales confirmarea că va practica acest preț variabil în condițiile derulării unui contract din care, potrivit ofertei, se înțelege că prețul este fix.

Hidroelectrica are acum peste jumătate de milion de clienți casnici.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță, fondator și CEO Hils Development, spune că în următoarele luni, prețurile la locuințe vor crește. Dezvoltatorii așteaptă însă o scădere a dobânzilor, care va duce la o......
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa ...
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...