Oferta de dividende marca Bîlteanu la SIF Muntenia: Deloc sau 0,138 lei / acţiune. SIF-urile într-o nouă eră

Administratorii SIF Muntenia (SIF4), care sunt sub controlul de SIF Banat Crişana (SIF1), au propus  acţionarilor SIF4 fie repartizarea integrală a profitului la rezerve, adică dividende zero, fie distribuţia ca dividende a 85% din câştigul net pe anul trecut. Concentrarea acţiunilor SIF-urilor determină un nou tip de management al acestora.
Adrian N. Ionescu - joi, 06 mart. 2014, 10:49
Oferta de dividende marca Bîlteanu la SIF Muntenia: Deloc sau 0,138 lei / acţiune. SIF-urile într-o nouă eră

SAI Muntenia Invest, firma de administrare a SIF Muntenia (SIF4) deţinută SIF Banat Crişana (SIF1), a făcut acţionarilor SIF4 acelaşi tip de ofertă pe care a propus-o anul trecut Dragoş Bîlteanu, preşedintele abia instalat atunci al SIF1.

SIF 1 ar urma să păstreze profitul de peste 131 de milioane de lei pentru investiţii, sau să distribuie ca dividende peste 111 milioane de lei, potrivit convocatorului AGA din 14 aprilie, publicat ieri la Bursa de Valori Bucureşti  (BVB).

Astfel, dividendul brut pe acţiune ar fi de 0,138 lei, iar randamentul dividendului de peste 15%, la preţul de peste 0,86 lei/acţiune.

Dividendul propus este similar cu cel dat anul trecut (0,134 lei /acţiune) şi cu peste 65% mai mare decât cele distribuite în 2011 şi 2012 (0,0810).

SIF4 ar fi a treia SIF care cere acţionarilor să renunţe la dividende, după SIF Banat Crişana (SIF1), care o face pentru al doilea an consecutiv şi SIF Transilvania  (SIF3), care a propus acţionarilor să capitalizeze profitul şi să accepte acţiuni noi în loc de dividende.

SIF-urile par să intre într-o nouă etapă a existenţei lor după ce a devenit posibilă concentrarea acţiunilor lor, inclusiv prin achiziţii reciproce.

Fondurile de investiţii însetate de cash (dividende) nu vor mai putea determina la fel de uşor ca o SIF să-şi vândă activele pentru a le da dividende cât mai mari, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

Fenomenul căpătase o asemenea amploare încât, analiştii au început să se gândească la desfiinţarea de facto a SIF-urilor, prin vânzarea cu bucata a activelor lor, dacă nu fac şiplasamente noi.

În cazul SIF Muntenia, problema se va tranşa probabil chiar înainte de AGA din 14 aprilie, dacă negocierile dintre SIF Banat-Crişana (SIF1) şi omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care au fiecare câte 5% din acţiunile SIF4, îşi vor face planuri comune.

Şi Bîlteanu de la SIF1 şi Iaciu doresc să-şi extindă afacerile imobiliare, iar SIF Muntenia are multe active de această natură. Balanţa se va înclina în favoarea lor, dacă eventualele planuri comune vor convinge pe fondurile de investiţii care lucrează pe termene mai lungi.  

Altfel, nu există decât idei strategice generale pentru folosirea banilor la altceva decât la dividende, chiar şi la SIF Banat Crişana, sau dacă există, planurile sunt ascunse sau offshore.

Cum era şi firesc, acţiunea SIF4 scade joi la prânz, după aflarea veştilor, dar nesemnificativ şi în urma unor tranzacţii firave.

Te-ar mai putea interesa și
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, şi-a anunţat, sâmbătă, candidatura la conducerea formaţiunii, afirmând că livrează rezultate concrete, "nu bla-bla steril", iar partidul are......
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin sezon
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin ...
Bacolux Hotels a investit 7 milioane de euro în fostul Hotel Hefaistos din Eforie Nord, care se va numi Bacolux Koralia. ...
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză să atace în instanță autorizațiile de construcție ilegale de pe Kiseleff
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză ...
Instituţia Prefectului Bucureşti i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan că nu a susţinut "cu niciun ...
Marea Britanie vrea să doteze Republica Moldova cu armament modern, pentru a se putea apăra de o posibilă agresiune rusă
Marea Britanie vrea să doteze Republica Moldova cu armament modern, pentru a se putea apăra de o posibilă agresiune rusă
Marea Britanie vrea să trimită armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de ameninţarea invaziei Rusiei, ...