Oferta electorală USL: Se face programul Prima Casă 5

Uniunea Social Liberală promite să continue programul cu garanţii de stat Prima Casă, dacă va păstra guvernarea şi după alegerile din decembrie. Nu se specifică însă dacă programul va mai fi disponibil în euro.
Mihai Banita - joi, 08 nov. 2012, 15:14
Oferta electorală USL: Se face programul Prima Casă 5

În broşura progamului de guvernare, la secţiunea „Readucem familia în centrul preocupărilor”, cu bulina „locuri de muncă”, USL promite românilor: CONTINUĂM PROIECTUL „PRIMA CASĂ”.

Etapa a patra a acestui program început în 2009, în care statul garantează jumătate din creditul luat de tinerii care sunt la prima casă, se încheie la sfârşitul acestui an. Decizia pentru continuarea acestui program, prin care s-au vândut 72.000 de case şi apartamente – dintre care aproximativ trei sferturi vechi – aparţine guvernului, şi se aştepta ca acesta să anunţe în campanie dacă merge mai departe sau nu cu garanţiile imobiliare de stat.

Nişte modificări recente ale programului şi direcţia generală a Băncii Naţionale a României, precum şi retragerea finanţării în valută în Europa de Est arată că Prima Casă ar putea să existe numai în lei. Motivul oficial este acela că debitorii români trebuie feriţi brusc de riscul valutar, operaţiune pentru care trebuie să plătească scump.

Cea mai mare bancă din ţară, BCR, a anunţat recent că trece exclusiv la finanţarea în lei pe toate zonele de creditare, inclusiv în programul Prima Casă.

Potrivit calculelor ECONOMICA.NET la un credit de 40.000 de euro pe 30 de ani, rata lunară creşte de la 195 de euro pe lună sau 884 de lei pentru un împrumut în euro la 1.348 de lei pentru echivalentul în lei.

Veniturile lunare necesare pentru a te califica la acest credit sunt mai mari cu 1.000 de lei (3.500 de lei) şi la sfârşitul creditului, la dobânzile actuale, pentru luxul de a te feri de riscul valutar ajungi să plăteşti încă o casă în plus la bancă.

Costurile şi contextul trecerii la creditarea în lei sunt prezentate în articolul: Prima Casă trece, uşor dar sigur, pe lei. Rata lunară creşte masiv, mulţi nu se vor mai califica.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de la Bucureşti a câştigat, în această săptămână, peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 1,5 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 0,55%, în această săptămână, în timp ce valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu 38,8......
Primăria sectorului 3 reia licitaţia pentru concesionarea complexului acvatic Parc Pantelimon, pe 35 de ani
Primăria sectorului 3 reia licitaţia pentru concesionarea complexului acvatic Parc Pantelimon, pe 35 de ani
Primăria Sectorului 3 anunţă din nou pe SEAP licitaţie pentru contractul de delegare de gestiune a activităţii de administrare ...
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât în 2021, şi marjă de profit de peste 74%
Cât câştigă un influencer: Cezara Cristescu a avut afaceri nete de aproape 170.000 de lei, de peste 4 ori mai mari decât ...
Cezara Cristescu, creator digital urmărit de peste 555.000 de oameni pe TikTok, a realizat afaceri nete de peste 169.000 ...
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Italia intenţionează să vândă active de 21 miliarde de euro, pentru a sprijini finanţele publice
Guvernul Italiei vrea să obţină cel puţin 1% din PIB, sau aproximativ 21 miliarde de euro, în urma unor vânzări de ...