Investitorii mici vor subscrie acţiunile Electrica la preţul maxim, dar vor plăti preţul final, mai mic

LISTARE ELECTRICA Investitorilor mici li s-a rezervat o pondere de doar 7% din acţiunile Electrica, puse în vânzare prin cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit informaţiilor disponibile. Investitorii mici vor fi nevoiţi să blocheze, prin ordinele de subscriere, echivalentul acţiunilor cerute, calculat la preţul maxim cerut de Electrica, de 13,5 lei / acţiune. Vor plăti însă acţiunile alocate la preţul final de adjudecare, stabilit de vânzător, în funcţie de subscrierile investitorilor mari, instituţionali. Cel mai probabil va fi mai mic şi restul banilor li se va înapoia.
Adrian N. Ionescu - joi, 12 iun. 2014, 09:52
Investitorii mici vor subscrie acţiunile Electrica la preţul maxim, dar vor plăti preţul final, mai mic

Structura ofertei de LISTARE ELECTRICA 

Investitorilor mici le este rezervată o proporţie de 7 % din totalul acţiunilor Electrica puse în vânzare prin cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO), derulată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit informaţiilor disponibile joi la prânz.

Tranşa investitorilor mici urmează să fie majorată, în cazul înregistrării unui anumit grad de suprasubscriere pe acest segment.

Investitorii mici vor fi obligaţi să subscrie la preţul maxim, de 13,5 lei, ceea ce înseamnă că vor bloca, prin ordinele date, bani echivalând cu valoarea numărului de acţiuni calculată cu preţul maxim.

Dacă preţul final stabilit oficial după ofertă va fi mai mic, investitorii mici vor primi diferenţa de bani înapoi. Preţul final va fi stabilit în funcţie de ordinele investitorilor instituţionali (mari fonduri şi bănci de investiţii), care pot  subscrie la orice preţ între minimul de 11 lei şi maxim.

Investitorii mici vor subscrie cel puţin 250 acţiuni şi maxim 20.000. Investitorilor mici le este garantată vânzarea a cel mult 1.000 de titluri.

Astfel se încearcă evitarea anomaliei înregistrate în IPO Romgaz, în care investitorii mici au primit doar 7% din acţiunile subscrise.

Cei care cei care cumpără peste 1.000 de acţiuni vor primi acţiuni proporţional cu gradul de subscriere (pro-rata). Altfel spus, dacă s-au subscris de două ori mai multe acţiuni decât au fost oferite, fiecare investitor va primi doar jumătate din titlurile cerute.

Pentru ordinele plasate în primele cinci zile din ofertă, investitorii mici vor beneficia de un discount de 5% faţă de preţul de djudecare final, pentru subscrierile de până la 20.000 acţiuni, dar care depăşesc pragul maxim de alocare garantată (1.000 de acţiuni).

Investitorii mari

O tranşă de 8 % din totalul acţiunilor oferite va fi rezervată aşa zişilor  investitori mari, care sunt şi ei obligaţi să subscrie la preţul maxim în lei (dacă vor acţiuniu, sau la preţul de 16,63 dolari dacă sunt străini şi vor certificate globale de depozit (GDR).

Investitorii mari vor subscrie minim 20.001 actiuni oferite, sau minim 5.001 GDR oferite şi vor fi de asemeni obligaţi să dea ordine la preţul maxim. Tranşa destinată investitorilor de retail (mici şi cei numişi oficial mari) poate fi majorată până la 22% din acţiuni dacă va exista interes din partea acestora.

Cea mai mare parte a volumului ofertei, de 85% este rezervat fondurilor de investiţii (investitorilor instituţionali), care vor putea subscrie şi de la distanţă, prin custozi, certificatele de depozit globale (GDR).

Instituţionalii vor putea da ordine la orice valoare între preţul minim şi preţul maxim pe acţiune, sau între 13,55 şi 16,63 dolari / GDR.

Segmentarea ofertei în acţiuni obişnuite şi GDR-uri a fost făcută în vederea listării acestora la Bursa din Londra, după modelul ofertei Romgaz (SNG) şi a atragerii unor investitori mari care nu ar fi dispuşi să subscrie acţiunile Electrica. Acestea urmează să fie listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Certificatele de depozit (GDR) sunt instrumente emise de o bancă de investiţii specializată pe baza acţiunilor Electrica achiziţionate. Potrivit reglementărilor ASF, sunt cotate ulterior pe o piaţă membră UE, diferită de bursa unde este cotată prima companie. Banca sau brokerul cumpără acţiunile şi ulterior emite certificatele de depozit.

Oferta

Între 16 şi 25 iunie va avea loc oferta publică iniţială (IPO) de vânzare a 51% din numărul total de acţiuni ale Electrica, cea mai mare realizată vreodată la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit datelor disponibile joi dimineaţă.

Preţul final de adjudecare a ofertei se va stabili la o valoare între 11 şi 13,5 lei /acţiune, conform unui mecanism menit să maximizeze suma obţinută la vânzarea integrală a titlurilor. Se vor vinde 177,188.744 milioane de titluri.

Chiar şi la preţul minim al ofertei, IPO Electrica urmează să fie cea mai mare derulată în istoria Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ridicându-se la circa 1,95 miliarde de lei.

Preţul final

Preţul de adjudecare al IPO Electrica se va stabili astfel încât  să se obţină cât mai mulţi bani din vânzarea acţiunilor, copnform prospectului de emisiune , care încă nu era făcut public joi la prânz cu numai două zile lucrătoare înainte de începerea ofertei.

Articolul este în curs de completare cu date din prospectul de emisiune al ofertei, încă nepublkicat joi la prânz.

Citeşte şi

Discount de 5% în prima săptămână în oferta Electrica. Se derulează în perioada 16 – 25 iunie

şi

Privatizarea anului: Statul vinde Electrica cu 11, maxim 13,5 lei pe acţiune. Vrea 2 mld. lei pe 51% din firmă

 Compania

Electrica este lider în distribuția și furnizarea de electricitate în România, cu o cotă de piaţă de 39% pe piaţa distribuţiei în 2013. Cele trei filiale ale sale, ED Muntenia Nord, ED Transilvania Sud şi ED Transilvania Nord îşi împart au cote de  15%, respectiv 13% şi 11% din piaţa naţională.

Compania a avut un profit net consolidat pe 2013, excluzând participaţiile minoritare, de 243 milioane de lei, obţinut din venituri de aproximativ 5,2 miliarde de lei.

În primul trimestru al anului 2014, Electrica a obţinut un profit net de 60 de milioane de lei, din venituri de aproximativ 1,2 miliarde de lei. Devine astfel probabil un profit net pe 2014 ceva maimic decât cel de anul trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit înainte de taxe de 773 de milioane de euro
Vienna Insurance Group a înregistrat venituri de 10,9 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 12%, și un un profit ...
Grupul financiar austriac Vienna Insurance Group (VIG) anunță că a înregistrat anul trecut venituri din asigurări de 10,9 miliarde de euro (+12%), în timp ce profitul înainte de impozitare a......
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se reiau imediat
Joe Biden a promulgat legislaţia privind ajutarea Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Livrările de arme către Kiev se ...
Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde ...
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland deschide un nou magazin în orașul Năsăud
Kaufland România inaugurează un nou hipermarket în orașul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, ajungând astfel la ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală eoliană în județul Constanța
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea de către Engie a companiei EP WIND Project (ROM) SIX, care deține o centrală ...
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care ENGIE România S.A. intenționează să preia EP WIND Project (ROM) ...