Oferta publică a Facebook reduce averea lui Zuckenberg la 15,5 miliarde dolari

Preţul ofertei publice iniţiale a Facebook ridică întrebarea cât valorează acţiunile deţinute de Mark Zuckenberg, potrivit Forbes, care estimează că în urma operaţiunii averea fondatorului companiei ar fi de 15,5 miliarde dolari, sub nivelul estimat anterior.
Economica.net - vin, 04 mai 2012, 15:58
Oferta publică a Facebook reduce averea lui Zuckenberg la 15,5 miliarde dolari

În topul din acest an al miliardarilor publicat de Forbes în luna martie, Zuckenberg, director general al Facebook, figurează cu o avere netă de 17,5 miliarde de dolari.

Presupunând că Facebook va fixa preţul ofertei publice la nivelul maxim al intervalului stabilit, de 35 de dolari pe acţiune, averea lui Zuckenberg va fi cu 2 miliarde de dolari mai mică, de circa 15,5 miliarde de dolari, se arată în articol.

Reţeaua de socializare a indicat un interval de preţ de 28-35 dolari pe acţiune pentru cea mai mare ofertă oferta publică iniţială din istoria Silicon Valley, prin care Facebook vrea să atragă circa 10,6 miliarde de dolari.
Zuckerberg va vinde un pachet important de acţiuni, uşor sub un miliard de dolari. Potrivit Facebook, şeful companiei vinde acţiunile pentru a plăti taxe aferente participaţiei pe care o deţine.
Potrivit prospectului, cele 503 milioane de acţiuni Facebook pe care le va deţine Zuckerberg după ofertă includ 120 de milioane de titluri la care acesta are dreptul prin exercitarea unei opţiuni. Cu alte cuvinte, Zuckerberg nu deţine încă toate cele 503 milioane de acţiuni.

Şeful Facebook intenţionează să exercite o parte din opţiune şi să cumpere 60 de milioane de acţiuni, potrivit prospectului, astfel că va deţine în total 443 de milioane de titluri.

La preţul de 35 de dolari pe acţiune, averea sa netă ar fi de 15,5 miliarde de dolari. Pe de altă parte, cotaţia acţiunilor Facebook at putea creşte după ofertă, iar averea netă a lui Zuckerberg să revină la 17,5 miliarde de dolari, notează articolul.

Reţeaua de socializare Facebook ar putea fi evaluată la 77-96 miliarde de dolari. În urma ofertei publice iniţiale, Facebook va primi doar jumătate, 5,6 miliarde de dolari, din suma de 10,6 miliarde de dolari, calculată la o valoare situată la mijlocul intervalului de preţ de 28-35 dolari pe acţiune ţintit de companie pentru oferta publică.
Restul, de circa 4,9 miliarde de dolari revine unor investitori privilegiaţi, care au avut posibilitatea să intre în posesia unor pachete de acţiuni Facebook înainte de listare.

Cei mai importanţi dintre aceştia sunt Zuckerberg, firma Accel Partners, investitorul Peter Thiel, cofondator al PayPal, compania DST a magnatului rus Iuri Milner, banca de investiţii Goldman Sachs şi Mark Pincus, cofondator al companiei de jocuri Zynga, care va primi circa 32 milioane de dolari.

Printre cei care îşi păstrează în acest moment participaţiile se numără Sean Parker, cofondator al Napster şi preşedinte fondator al Facebook, Dustin Moskovitz, cofondator Facebook şi fost coleg de cameră cu Zuckerberg la Harvard, diverşi directori ai companiei, precum şi firma de investiţii Andreessen Horowitz.

Dintre acţionari, Accel Partners va vinde cea mai mare participaţie, pentru care ar putea obţine 1,2 miliarde de dolari dacă listarea are loc la preţul mediu, de 31,5 dolari, al intervalului vizat de Facebook.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Darius Madadi devine, din 2022, CEO al diviziei auto a grupului Rădăcini
Darius Madadi devine, din 2022, CEO al diviziei auto a grupului Rădăcini
Divizia auto a grupului Rădăcini, controlat de omul de afaceri Ali Madadi, va avea de la începutul lui 2022 un nou CEO ...
Producția de mașini din Marea Britanie, la cel mai scăzut nivel din octombrie 1956 încoace
Producția de mașini din Marea Britanie, la cel mai scăzut nivel din octombrie 1956 încoace
Producția de mașini din Marea Britanie a coborât cu 41% în luna octombrie, până la cel mai scăzut nivel din octombrie ...
Uzina Concordia Câmpina vinde un imobil din portofoliu şi terenuri adiacente cu 912.000 de euro
Uzina Concordia Câmpina vinde un imobil din portofoliu şi terenuri adiacente cu 912.000 de euro
Uzina Concordia, specializată în producţia confecţiilor metalice sudate, şi deţinută de Vasile şi Silviu-Marcel Bratu, ...