Oferta Romgaz începe marţi, cu o zi mai târziu decât anunţul iniţial

Oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz va începe marţi, o zi mai târziu decât au anunţat vineri reprezentanţii Departamentului pentru Energie, întrucât legislaţia prevede o perioadă de două zile lucrătoare între aprobarea prospectului şi lansarea operaţiunii.
Economica.net - sâm, 19 oct. 2013, 09:28
Oferta Romgaz începe marţi, cu o zi mai târziu decât anunţul iniţial

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, şi Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei, au declarat vineri că oferta de vânzare de la Romgaz ar putea începe luni.

Prospectul ofertei a fost aprobat vineri noaptea de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar oferta va începe marţi. Legislaţia pieţei de capital prevede că pot fi făcute contestaţii în perioada de două zile între aprobarea prospectului şi lansarea ofertei.

Astfel, oferta va începe marţi, 22 octombrie, şi va dura opt zile lucrătoare, până pe 31 octombrie.

Statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe titlu, estimând să obţină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmând să fie vândute atât pe Bursa de la Bucureşti, cât şi pe cea de la Londra.

O tranşă de 15% din acţiuni va fi rezervată investitorilor mici, iar diferenţa de 85% va fi alocată investitorilor instituţionali.

Micii investitori vor beneficia de discounturi pentru subscririle de până la 10.000 acţiuni. Pentru ordinele plasate în prima săptămână discountul va fi de 5%, iar din a doua săptămână reducerea va fi de 3% faţă de prețul final, care va fi stabilit în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a afirmat, vineri, că se aşteaptă la o suprasubscriere având în vedere că Romgaz este o companie bună, profitabilă şi „are viitor”.

Listarea Romgaz va fi prima în care o parte din acţiuni va fi vândută pe pieţe externe, prin intermediul unor certificate de depozit cu activ suport titlurile din ofertă (GDR).

Raportat la preţul minim din ofertă, Romgaz este evaluată la 9,25 miliarde lei (2,07 miliarde euro), iar la preţul maxim la 12,33 miliarde lei (2,77 miliarde euro).

Pachetul majoritar de acţiuni al Romgaz Mediaş, respectiv 85,1%, este deţinut de Departamentul pentru Energie, iar 14,9% aparţine Fondului Proprietatea. Dacă statul va vinde pachetul vizat de acţiuni, participaţia Departamentului pentru Energie la Romgaz se va diminua la 70,1%.

Oferta este intermediată de consorţiul format din banca americană Goldman Sachs, Erste, BCR şi Raiffeiesen Capital&Investment (RCI).

Romgaz a încheiat primul semestru cu o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei, în scădere de la aproape 2,2 miliarde de lei în perioada similară din 2012. În acelaşi timp, profitul companiei a scăzut de la 797 milioane de lei la 622 milioane de lei, potrivit datelor prezentate pe pagina web a companiei. Rezultatele au fost întocmite conform standardelor internaţionale de contabilitate.

Te-ar mai putea interesa și
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Promateris a realizat o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei în primele trei luni din 2022, în creștere cu 22%
Producătorul român de ambalaje biodegtadabile și compostabile Promateris a caportat luni pentru primul trimestru din an o cifră de afaceri consolidată de 42,7 milioane de lei, în creștere cu......
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Update: Macron a desemnat-o pe Elisabeth Borne să-i ia locul. Premierul francez Jean Castex a demisionat
Preşedintele francez Emmanuel Macron a ales-o luni pe Elisabeth Borne, actualul ministru al muncii, drept viitorul său ...
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile cu utilitățile și de atacurile cibernetice
Rompetrol, pierdere și pe rafinare și pe distribuție. Compania a fost afectată de prețurile mari ale petrolului, costurile ...
Rompetrol Rafinare a înregistrat în primele trei luni ale anului, o pierdere netă de 132 de milioane de dolari, în contextul ...
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Armata ucraineană a câștigat controlul asupra unei porțiuni de frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în ...