UPDATE 2 Oferta Transelectrica se apropie de subscrierea 100%

Cu 2 ore înainte de închiderea ofertei de vânzare a acţiunilor Translectrica, gradul de subscriere  a depăşit pragul de 88%, peste nivelul minim de 70%, la care oferta este declarată un succes. Reprezentanţii investitorilor, ca şi ai Guvernului sunt convinşi că oferta va fi peste 100% subscrisă.
Adrian N. Ionescu - mar, 27 mart. 2012, 09:07
UPDATE 2 Oferta Transelectrica se apropie de subscrierea 100%

La ora 12,10 erau subscrise 67% din cele aproape 11 milioane de acţiuni Transelectrica (simbol bursier TEL), pe care Guvernul le vinde. Şi gradul de subscriere creşte tot mai repede pe măsură ce trece timpul.

 O oră mai târziu se subscriseseră peste 8,5 milioane de acţiuni, adică peste 77,5 % din titlurile oferite. La ora 14,45, se subscriseseră 9.682.410 acţiuni, adică 88,06% din totalul oferit.

Pe tranşa investitorilor mici, oferta este mult suprasubscrisă, fiind cerute cu 59% mai multe acţiuni Transelectrica decât cele oferite, potrivit raportării continue a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) .

Se prefigurează şi preţul care va fi declarat preţul final de ofertă. Gradul de subscriere amintit este cel aferent preţului minim de  14,9 lei/acţiune, la care au fost ordonate majoritatea copleşitoare a acţiunilor.

Ora închiderii ofertei este 17.00, dar investitorii sunt încezători că nu şi-au blocat banii inutil.

Dacă nu este atins nivelul minim de subscriere, oferta este considerată oficial un eşec şi nu se mai vinde nici o acţiune, nici măcar celor care au subscris.

„Cred că oferta se va suprasubscrie (ordinele de cumpărare vor depăşi volumul de acţiuni oferite). Mai trebuie dat, practic, numai un ordin pe tranşa investitorilor mari, ca să se atingă pragul minim de succes“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Dumitru Beze, directorul Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital.

Florin Vlădani, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, vânzătorul acţiunilor, a confirmat, de asemenea, că oferta va fi complet subscrisă, bazându-se pe angajamentele preliminare de participare a investitorilor.

Este drept, stă în obiceiul marilor investitori să dea ordinele chiar şi în ultimele minute ale oferte, atunci când  oferta presupune o plajă de preţuri, pentru a da ordinul la preţul cel mai convenabil şi cu cele mai multe şanse de succes.

Pe de altă parte, preţuil final la care se va decide adjudecarea ofertei va fi aproape sigur cel minim, de 14,9 lei/acţiune,  aşa că multe calcule nu ar mai fi de făcut. 

Te-ar mai putea interesa și
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este în jur de 1.000 de lei/MWh
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este ...
Săptămâna trecută au avut loc primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de Energie (PMC), operată de Bursa de Valori București. Prețurile sunt mari, dar sunt semnificativ sub cele de......
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Armata rusă îşi intensifică ofensiva în Ucraina şi încearcă în prezent să blocheze oraşul Lisiceansk, unul dintre ...
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut în mai cu 10,4%
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut în mai cu 10,4%
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna mai 2022 cu 0,1% faţă de luna anterioară, până ...
BRD a finanțat cu patru milioane de euro realizarea Aniroc Signature Hotel, primul hotel de 5 stele din Arad
BRD a finanțat cu patru milioane de euro realizarea Aniroc Signature Hotel, primul hotel de 5 stele din Arad
La sfârșitul săptămânii trecute a fost inaugurat la Arad noul hotel Aniroc Signature, o investiție realizată de familiile ...