Black Friday 2020– cum va fi evenimentul de shopping al anului în cel mai bun an pentru comerțul online

Complet atipic, Black Friday 2020 ar putea veni cu reduceri mai mari față de anii trecuți la produse de fashion sau home & deco, acolo unde politica de discount a fost extrem de agresivă tot anul. În plus, este posibil ca unii retaileri să vină, pe lângă reduceri, și cu alte beneficii. MerchantPro, companie care oferă servicii de eCommerce, estimează că la nivelul întregii piețe, creșterea se va menține în linie cu dinamica acestui an, adică de 30-40% față de Black Friday 2019.
Alina Stanciu - vin, 30 oct. 2020, 07:12
Black Friday 2020– cum va fi evenimentul de shopping al anului în cel mai bun an pentru comerțul online

Chiar dacă cei mai mari doi jucători pe piața electroIT, Altex și Flanco, au demarat deja campania de Black Friday 2020, marele eveniment de shopping al anului este pentru mulți retaileri în ultima fază a pregătirilor. Așteptările consumatorilor sunt cu atât mai mari cu cât 2020 este un an complet atipic. S-au obișnuit deja cau reduceri importante, iar retailerii, pe de altă parte, au profitat și până acum de creșteri de două cifre ale vânzărilor.

Creșteri de vânzări în online de 2 cifre

“La nivelul întregii piețe de eCommerce, s-au înregistrat probabil cele mai bune șase luni pentru comerțul online din ultimii ani, cu creșteri care în mod normal s-ar fi observat în 3-4 ani în ritmul anterior. În țoață aceasta perioada, segmentul a crescut accelerat și susținut, cu rate de peste 50% față de lunile similare din anul trecut. Creșterile au fost spectaculoase de la instituirea stării de urgență și se mențin foarte bune. Acestea au fost determinate într-o măsură și de politica de preț practicată de magazinele online, respectiv reduceri destul de constante și destul de consistente, cu care cumpărătorii s-au obișnuit”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Arthur Rădulescu, CEO și fondator MerchantPro, companie care oferă servicii complete de eCommerce.

Potrivit acestuia, numărul magazinelor care funcționează folosind platforma MerchantPro a crescut cu aproximativ 25% față de începutul anului, ajungând la peste 1500. Acestea au raportat creșteri de vânzări de 64% și un plus al numărului de tranzacții de 50%, cu un vârf în ultima săptămână din aprilie când, conform datelor agregate din platforma MerchantPro, numărul tranzacțiilor a fost cu 165% mai mare decât perioada similara a anului trecut.

“Valoric însă creșterea a fost mai mare, semn că nu doar s-a comandat mai des, ci și mai mult ca valoare”, explică Rădulescu.

Ce se întâmplă cu prețurile. Discounturile nu mai sunt de ajuns

Având în spate mai bine de jumătate de an în care au promovat politica discountului, cel mai probabil, crede Rădulescu, pentru a fi competitive în contextul Black Friday, magazinele online vor trebui să vină “cu discounturi extrem de convingătoare”. Așadar, conform estimărilor MerchantPro, reduceri mai mari decât anii trecuți vor fi, cel mai probabil, în zona de fashion sau home & deco, ca urmare a faptului că mulți comercianți și-au bazat strategia de vânzare în ultimele 6-7 luni pe campanii aproape continue de reduceri.

Și încă ceva : beneficii care vor fi putea valorificate de către clienți ulterior. „Pot fi puncte de loialitate utilizabile ulterior în cadrul magazinului”, exemplifică managerului platformei.

În ceea ce privește perioada campaniilor de Black Friday, avem deja câteva repere. Flanco și Altex au anunțat că vor avea reduceri o perioade de opt zile și respectiv cinci săptămâni. MerchantPro nu previzionează diferențe semnificative în ceea ce privește perioada campaniilor de Black Friday. “Vor exista, ca în fiecare an, câteva momente anunțate de retaileri ca fiind Black Friday, însă perioada în care vor avea reduceri cele mai multe magazine va rămâne cred ca și în anii trecuți, în a doua jumătate a lunii noiembrie”, crede Rădulescu.

O nouă șansă pentru un Black Friday altfel erodat. Plus de 30-40% la vânzări

De altfel, managerul crede că, urmare a pandemiei, Black Friday va primi în online o doua șansă, având în vedere că în ultimii ani, acest eveniment de shopping “ ca și moment clar delimitat în timp și-a pierdut o parte din relevanță și nu doar în România, ci și pe multe alte piețe”. Online-ul va atrage mult mai ușor clienții care mergeau tradițional în offline.

„ Multitudinea de campanii de reducere de pe parcursul întregului an va diminua parțial interesul cumpărătorilor pentru perioada BlackFriday, dar având în vedere schimbările profunde în comportamentul de cumpărare care au avut loc în ultimele 6 luni și reorientarea către online a multor cumpărători care preferau offline-ul, credem că Black Friday de anul acesta vă aduce o nouă creștere, așa cum s-a remarcat pe tot parcursul lui 2020”, apreciază Rădulescu.

Acesta estimează că la nivelul întregii piețe, creșterea se va menține în linie cu dinamica acestui an, adică o creștere de 30-40% față de evenimentul similar al anului trecut.

Există însă și impedimente de care, în mod sigur, unii dintre retaileri se vor confrunta.”În mod tradițional, Black Friday reprezintă pentru mulți retaileri a 13-a lună din an, vânzările din campanie echivalând o lună normală. Posibil că anul acesta tendința să se mențină, însă există posibilitatea ca publicul să fie destul de saturat de reduceri și să acționeze deci mai rezervat, mai ales pe fondul incertitudinii crescute din zona medicală care afectează starea de spirit și economia”, explică Rădulescu.

Cum s-au schimbat magazinele online în pandemie. Ce fac pentru Black Friday

Retailerii mari se pregătesc de un eveniment de shopping de amploarea Black Friday și cu șase luni înainte. Anul acesta, inclusiv dintre cei mici, au trebuit să ia măsuri chiar mai din timp pentru a rămâne competitivi și pentru a profita de interesul crescut al consumatorilor.

Mulți au migrat, așadar, de la soluții open source către eCommerce de tip SaaS, cunoscute a avea avantajul de a se putea îmbunătăți și actualiza încontinuu. În plus, managerul MerchantPro apreciază că, pentru a fi pregătite pentru Black Friday, magazinele ar trebui să își stabilească o strategie clară de reduceri, adică acele segmente de produse care se află la intersecția dintre ce își doresc consumatorii să cumpere și ce aduce comerciantului cel mai bun profit;să îți asigure și actualizeze stocurile, săîși stabilească în detaliu planul de marketing și comunicare;să se asigure că infrastructura hardware și software le va permite un uptime optim și pe care să se poată baza în aceasta perioada.

Te-ar mai putea interesa și
Noul pod rutier peste Dâmbovița, construit de Primăria Sectorului 3, va fi gata în trei luni – Robert Negoiță
Noul pod rutier peste Dâmbovița, construit de Primăria Sectorului 3, va fi gata în trei luni – Robert Negoiță
Lucrările la noul pod rutier peste Dâmbovița, începute recent de către Primăria Sectorului 3, vor fi finalizate în doar trei luni, potrivit edilului de sector Robert Negoiță. El a făcut......
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Discounterul polonez de modă Pepco a înregistrat o cifră de afaceri de peste 500 de milioane de euro anul trecut pe piața ...
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul București
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul ...
Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de ...
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Ciprul a anunţat vineri că face parte dintr-un grup de cel puţin opt state membre ale Uniunii Europene care doresc să ...