Oficial ANPC: pregătim un proiect de lege prin care să reglementăm recuperatorii de credite

05 03. 2013
ghiseu_banca_07551300

„Ştim cu toţii cum procedează acum firmele de recuperare creanţe: 20-30 de telefoane pe zi, sună prietenii, sună vecinii, sună chiar şi copiii. Bine, şi băncile mai fac asta, chiar recent au fost nişte cazuri mediatizate în presă”, a declarat Mihail Meiu, Director, Direcţia Armonizare Europeană, Strategii, Asociaţii şi Juridic, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în cadrul unei conferinţe desfăşurată la BNR.

Firmele de recuperare creanţe achiziţionează portofolii de credite neperformante de la bănci şi instituţii financiare nebancare la preţuri reduse – în jur de 5% din valoarea creanţei – şi încearcă apoi să recupereze creanţele de la debitori. Din arsenalul recuperatorilor fac parte scrisorile repetate adresate clienţilor fără voie şi telefoanele zilnice. În trecut, firmele cereau debitorilor să plătească debitele într-o singură tranşă sau în câteva tranşe. În prezent, acestea vin cu planuri de reeşalonare, în care suma restantă este împrăţită în rate, la care se adaugă o dobândă.

Meiu spune că ANPC pregăteşte acum un proiect de lege prin care „să mai taie din elanul” recuperatorilor.

„Avem în pregătire o lege prin care să reglementăm aceste societăţi de recuperare, mai mult decât sunt reglementate acum”, a declarat oficialul ANPC, fără să ofere detalii.

Autoritatea a mai iniţiat un proiect de lege în acest sens şi în trecut, însă iniţiativa a fost blocată în Parlament. De altfel, în scrisoare de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional, guvernul îşi asumă să nu promoveze legea privind colectarea creanţelor.

Încă nu a fost stabilită forma prin care ANPC va promova iniţiativa legislativă, dacă o va face tot prin Parlament sau printr-o ordonanţă de urgenţă a guvernului