Oficial CE: Guvernul de la Londra nu a solicitat revizuirea Tratatului UE privind libera circulaţie

Guvernul Marii Britanii nu a făcut nicio solicitare Comisiei Europene pentru modificarea dreptului la libera circulaţiei a forţei de muncă în cadrul UE, a declarat luni Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru piaţa de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Lazslo Andor.
Economica.net - lun, 08 oct. 2012, 12:25
Oficial CE: Guvernul de la Londra nu a solicitat revizuirea Tratatului UE privind libera circulaţie

„Dreptul la libera circulaţie este în Tratatul UE din 1957 şi, din câte cunosc eu, Guvernul Marii Britanii nu a făcut nicio solicitare pentru revizuirea Tratatului în vederea modificării dreptului la libera circulaţie a forţei de muncă”, a declarat Todd, în briefingul zilnic de presă de la Bruxelles, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor.

El a arătat că subiectul restricţionării accesului pe piaţa britanică a muncii a persoanelor provenind din celelalte state membre revine „din când în când în dezbaterea politică din Marea Britanie”.

De asemenea, oficialul CE a subliniat că dreptul la libera circulaţie a forţei de muncă „a adus beneficii enorme economiei europene şi economiei britanice”.

„Acest drept permite persoanelor cu calificare adecvată să meargă în locurile unde este ofertă de joburi. Economia britanică a beneficiat de influxul de muncitori din noile state membre, de exemplu, iar muncitori britanici lucrează în alte ţări europene datorită acestor prevederi din Tratat”, a mai spus Jonathan Todd.

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a declarat că Londra ar putea introduce măsuri pentru a bloca afluxul de imigranţi din unele state membre UE, cel mai probabil România şi Bulgaria. Într-un interviu acordat publicaţiei The Sunday Times, Theresa May s-a declarat îngrijorată de impactul asupra economiei britanice al unui nou val de imigranţi. Ea susţine că directiva UE privind libertatea de circulaţie, care garantează dreptul celor 500 de milioane de cetăţeni europeni să călătorească liber în cadrul Uniunii, ar trebui revizuită.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a confirmat că Londra ar putea impune restricţii imigranţilor din unele state europene, după ce ministrul de Interne a evocat această idee, iar presa a speculat că ar fi vorba de România şi Bulgaria, informează BBC News online.

David Cameron consideră „corect” ca directiva UE privind libertatea de circulaţie să fie inclusă în planul de revizuire a „competenţelor” europene. „Cred că este absolut corect să analizăm echilibrul competenţelor, să examinăm fiecare domeniu şi să vedem ce este în interesul Marii Britanii”, a spus Cameron.

Premierul conservator a evocat şi perspectiva unui referendum privind relaţia Marii Britanii cu UE, însă a părut să respingă ideea unei întrebări directe privind apartenenţa ţării la UE. În plus, Cameron ameninţă că poate folosi dreptul de veto pentru a bloca adoptarea bugetului Uniunii Europene.

MAE român a informat luni că este preocupat de recentele declaraţii ale unor lideri de la Londra, dar şi faţă de „dificultăţile persistente şi tot mai numeroase întâmpinate de cetăţenii români în exercitarea libertăţii de circulaţie” în Regatul Unit, adăugând că situaţia a fost semnalată şi CE.

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu preocupare de recentele declaraţii ale unor lideri marcanţi din Marea Britanie referitoare la posibilitatea impunerii unor măsuri de control al mobilităţii cetăţenilor din unele state europene după 2014. În acest context, secretarul de stat Luminiţa Odobescu va avea astăzi, 8 octombrie 2012, o întrevedere cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, cu scopul de a transmite preocuparea părţii române faţă de aceste ultime declaraţii, precum şi faţă de dificultăţile persistente şi din ce în ce mai numeroase întâmpinate de cetăţenii români în exercitarea libertăţii de circulaţie în Regatul Unit”, se afirmă într-un comunicat de presă transmis de MAE.

De asemenea, MAE informează că în paralel „a făcut deja demersuri atât pe lângă oficialii britanici de resort, cât şi pe lângă Comisia Europeană pentru semnalarea situaţiei în care se află cetăţenii români”.

„Ne exprimăm speranţa că toate Statele Membre vor continua să respecte legislaţia comunitară, iar Comisia Europeană, în calitatea sa de gardian al Tratatelor, va veghea şi corecta orice abatere. Vom menţine, în continuare, dialogul cu Comisia Europeană pentru a ne asigura că prevederile Tratatelor sunt aplicate şi cetăţenii români nu sunt supuşi niciunui gen de discriminare”, menţionează MAE.

Totodată, MAE român îşi reafirmă convingerea că „principiul liberei circulaţii este unul esenţial pentru buna funcţionare a pieţei unice, consolidarea integrării europene şi relansarea economică a Uniunii”.

În comunicatul MAE se mai subliniază că „principiile care stau la baza construcţiei europene nu trebuie subminate, iar coeziunea proiectului european şi solidaritatea între Statele Membre nu trebuie afectate, mai ales în contextul actual de criză care afectează toate Statele Membre”.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale în primul trimestru din acest an, potrivit datelor prezentate azi de......
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...