Oficial rus: Bucureştiul inoculează idei unioniste populaţiei din Republica Moldova

 Un director din cadrul Ministerului rus de Externe susţine că în Republica Moldova ar avea loc o politică de "românizare" promovată de Bucureşti, într-un interviu pentru postul de radio Vocea Rusiei.
Economica.net - mie, 29 mai 2013, 16:10
Oficial rus: Bucureştiul inoculează idei unioniste populaţiei din Republica Moldova

Oficialul rus şi-a exprimat îngrijorarea că România ar avea intenţia să inoculeze idei unioniste în conştiinţa cetăţenilor Republicii Moldova.

„Moscova a observat că în ultimele luni câteva ţări UE au cerut să fie restabilită cu orice preţ Alianţa pentru Integrare Europeană, ceea ce reprezintă un amestec în treburile interne ale unui stat suveran. Ţinând cont de componenţa multietnică a populaţiei din (Republica) Moldova, noi ne exprimăm îngrijorarea cu privire la politica de «românizare» promovată de Bucureşti, intenţia de a inocula în conştiinţa oamenilor idei unioniste”, a declarat Andrei Maslov, directorul Departamentului European al 4-lea în ministerul rus.

Oficialul a precizat că Moscova urmăreşte aceste teme şi reacţionează, inclusiv în calitate de mediator, în problema reglementării situaţiei din regiunea transnistreană.

„Locuitorii R.Moldova au dreptul să-şi stabilească singuri soarta. Presiunea externă nu contribuie la depăşirea crizei prelungite, ci doar la destabilizarea situaţiei, agravarea şi mai tare a procesului de reglementare a situaţiei din Transnistria”, a subliniat el.

Maslov a vorbit şi despre relaţia Rusiei cu Romînia. El a spus că, din păcate, în ultimii ani, din partea Bucureştiului a fost exprimată de multe ori o retorică neprietenoasă la adresa Rusiei.

„În prezent, climatul politic se schimbă simţitor. Partenerii noştri români sunt interesaţi de îmbunătăţirea relaţiilor, de intensificarea dialogului în jurul unei agende pozitive. O atitudine pragmatică privind dezvoltarea relaţiilor bilaterale, lipsită de prejudecăţi şi stereotipuri, ar răspunde intereselor ambelor ţări, ar impulsiona cooperarea în toate direcţiile”, a adăugat oficialul rus.

Conducta de gaze South Stream, care va fi construită de Rusia, va ocoli România, care nu va beneficia de avantaje de pe urma tranzitului. Unii politicieni insistă asupra faptului că Moscova a adoptat o decizie politică şi ar fi vrut astfel să-i pedepsească pe români. Maslov afirmă că această conductă nu va trece prin multe alte state, traseul optim fiind ales în urma unui studiu de fezabilitate.

Oficialul rus a precizat că partenerii români nu s-au arătat interesaţi de participarea la South Stream, acordând prioritate proiectelor europene legate de transportul de gaze. Totuşi Maslov s-a arătat convins că există posibilităţi de sporire a cooperării ruso-române în sectorul combustibililor şi energiei, potrivit PRO TV Chişinău.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...