1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

News

Oficiali de rang înalt de la Chişinău, interceptaţi într-un scandal de corupţie

Scandalul de corupţie de la Chişinău, survenit pe fondul unei crize politice în cadrul alianţei aflate la guvernare, ia proporţii după ce înregistrări audio ale unor convorbiri telefonice, implicând oficiali de rang înalt, au fost transmise luni presei, relatează PRO TV Chişinău.

19 feb, 2013 | Mediafax

Convorbirile telefonice interceptate şi transmise presei sunt însoţite de o scrisoare anonimă în care se menţionează că vin din partea unui grup de procurori. Presupusul grup speră că astfel politicienii nu vor muşamaliza dosarul în care este cercetat şeful Inspectoratului Fiscal, Nicolae Vicol. Înregistrările audio postate pe site-ul protv.md sunt însoţite şi de comentarii. Autorii anonimi susţin că vocile ar aparţine lui Nicolae Vicol, premierului Vlad Filat, ministrului de Interne Dorin Recean, deputatului liberal-democrat Valeriu Streleţ, omului de afaceri Vasile Gudima, dar şi unor angajaţi de la Inspectoratul Fiscal.

În discutii, premierul, numit Şefu', i-ar recomanda lui Vicol să fie mai prudent cu investitorii străini, i-ar da indicaţii să fie mai indulgent cu un agent economic sau i-ar cere să facă presiuni asupra preşedintelui Adunării Populare din Găgăuzia, Dimitrii Constantinov, care la sfârşitul lui ianuarie a aderat la Partidul Democrat (PD).

Ministrul de Interne, Dorin Recean, de asemenea, ar fi avut o discuţie fierbinte cu Nicolae Vicol. Din convorbirea înregistrată nu este clar despre ce este vorba.

Potrivit surselor care au trimis fişierele, discuţiile au fost interceptate în mare parte în octombrie, noiembrie şi decembrie 2012.

Solicitat de PRO TV Chişinău, Valeriu Streleţ recunoaşte că discuţiile sunt reale şi condamnă transmiterea lor presei. În schimb, avocata lui Nicolae Vicol crede că aceste convorbiri sunt trucate pentru a-l intimida pe clientul său. Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) admite că telefonul lui Vicol a fost ascultat în cadrul urmăririi penale, dar nu poate preciza dacă aceste interceptări sunt probe la dosar sau simple convorbiri înregistrate ilegal. Dorin Recean nu a răspuns la telefon pentru a oferi comentarii cu privire la interceptări, iar purtătorul de cuvânt al şefului Guvernului a declarat că Vlad Filat se va documenta în privinţa acestora după care va veni cu o reacţie.

Directorul Fiscului din Republica Moldova, Nicolae Vicol, a fost reţinut sub acuzaţia de corupţie, abuz în serviciu şi interceptări ilegale, iar agenţi anticorupţie au descins vineri în casa şi la biroul său. Vicol respinge acuzaţiile şi le califică drept o tentativă de intimidare din partea unor "companii-fantomă care ar aparţine unor demnitari". El consideră că aceste acţiuni au drept scop intimidarea sa şi a instituţiei pe care o conduce.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO