Oficiali din zona euro recomandă statelor membre să pregătească planuri de avarie pentru „Grexit”

Oficiali din zona euro au transmis statelor membre ale uniunii monetare să pregătească planuri de avarie în cazul în care Grecia decide să renunţe la moneda unică, aşa-numit-ul "Grexit", eventualitate care, potrivit băncii Germaniei, poate fi administrată, potrivit unor surse citate de Reuters.
Economica.net - mie, 23 mai 2012, 16:05
Oficiali din zona euro recomandă statelor membre să pregătească planuri de avarie pentru

Trei oficiali au declarat pentru Reuters că instrucţiunile au fost convenite luni, în timpul unei teleconferinţe a Eurogroup Working Group (EWG), format din experţi care lucrează în numele miniştrilor de Finanţe din zona euro.

„EWG a convenit că fiecare ţară din zona euro trebuie să pregătească un plan de avarie, individual, pentru consecinţele potenţiale ale unei ieşiri a Greciei din zona euro”, a declarat unul dintre oficialii din zona euro apropiat discuţiilor.

Informaţia a apărut într-un moment extrem de sensibil, cu câteva ore înainte de reuniunea informală a liderilor Uniunii Europene, care vor încerca să stabilească măsuri de susţinere a economiilor, la un dineu din această seară, la Bruxelles.

Atenţia se va concentra pe perspectiva ieşirii Greciei din zona euro, eveniment pe care liderii europeni vor să îl evite, dar şi pe dezacordurile legate de emiterea unor obligaţiuni comune şi alte măsuri de stimulare.

În raportul lunar al băncii centrale germane, Bundesbank, se afirmă cu situaţia Greciei este extrem de îngrijorătoare şi pune în pericol orice viitor ajutor financiar, prin neaplicarea reformelor prevăzute în al doilea program de salvare.

Ieşirea Greciei ar provoca „probleme considerabile, dar care pot fi administrate” de partenerii europeni, se arată în raport, care sporeşte presiunile asupra Atenei să respecte reformele economice asumate.

Oficialii eleni au afirmat anterior că în lipsa fondurilor externe Grecia va rămâne fără bani în două luni.

Pentru prima oară în mai mult de doi ani, liderii Franţei şi Germaniei nu s-au întâlnit înainte de summit pentru a-şi pune de acord poziţiile, marcând o fisură semnificativă în axa franco-germană care a condus în mod tradiţional strategia europeană.

În schimb, preşedintele francez Francois Hollande s-a întâlnit cu premierul spaniol Mariano Rajoy la Paris, înainte de a pleca la Bruxelles pentru summitul de la ora 18:00 GMT.

După întâlnirea cu Hollande, Rajoy a reiterat că Spania nu intenţionează să ceară ajutor externe pentru susţinerea băncilor.

Victoria în alegeri a lui Hollande a modificat termenii discuţiilor în Europa, cu apelul său pentru o atenţie mai mare dată creşterii economice, decât pe reducerea datoriilor, susţinuă de alţi lideri.

Preşedintele francez intră astfel în contradicţie cu cancelarul german Angela Merkel, care susţine creşterea economică dar al cărei principal obiectiv este austeritatea bugetară şi reformele structurale.

La primul său summit european, Hollande a ales să susţină crearea obligaţiunilor comune, prin care să se mutualizeze datoriile din zona euro, în pofida opoziţiei germane.

Hollande va fi sprijinit de premierul italian Mario Monti şi preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, între alţi lideri.

Opoziţia Germaniei faţă de obligaţiunile comune este împărtăşită de Olanda şi Finlanda.

La reuniunea din această seară, menită să promoveze idei pentru crearea de locuri de muncă şi generarea creşterii economice înaintea unui summit oficial din iunie, nu sunt aşteptate decizii majore.

Te-ar mai putea interesa și
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power de la importatorul Porsche România....
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...