Oficiali europeni, îngrijoraţi de situaţia din Republica Moldova

Economica.net
02 11. 2015
moldova_84686800_80954500_38759100

În cadrul unei prelegeri susţinute la Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice din Chişinău, europarlamentarul David McAllister a calificat drept ”inacceptabil” comportamentul politicienilor din Republica Moldova, afirmând că acesta nu are nimic în comun cu valorile europene.

”Politicienii pe care îi aveţi în Moldova şi calitatea acestora nu au nimic cu UE. Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni provoacă îngrijorare, iar comportamentul unor politicieni de aici este inacceptabil şi nu are nimic în comun cu valorile europene”, a declarat David McAllister în faţa studenţilor de la Chişinău, potrivit agora.md.

Eurodeputatul a comparat în continuare integrarea europeană cu un proces medical. ”Să devii membru UE este ca şi cum ai lua medicamente. Probabil nu au gust acum, sau au un gust prost, dar în final te simţi mai bine”, a afirmat el.

Subliniind că situaţia în Republica Moldova este îngrijorătoare, David McAlister a apreciat că societatea trebuie să facă presiune pentru ca politicienii să acţioneze pe calea corectă. ”Noul guvern are nevoie de o majoritate stabilă în parlament. Voi trebuie să vă faceţi temele de acasă pentru a opri indivizi care se comportă într-un mod criminal. Meritaţi politicieni mai buni decât cei pe care i-aţi avut în ultimele luni”, a adăugat el.

Şi directorul Reprezentanţei în România a Fundaţiei Konrad Adenauer, Sven-Joachim Irmer, s-a arătat surprins şi indignat de modul în care se face politică în Republica Moldova.

”Mă aflu în Republica Moldova de săptămâna trecută şi pot să vă spun că sunt şocat de cultura politică de aici….Este o cultură politică care nu are nimic de-a face cu valorile europene”, a afirmat Sven-Joachim Irmer, citat de Radio Chişinău.

În acelaşi timp, prezent la eveniment, fostul premier Iurie Leancă a semnalat faptul că Republica Moldova se află într-o criză fără precedent. ”Nu e vorba doar de faptul că în acest an nu prea am fost susţinuţi financiar de Uniunea Europeană, Banca Mondială, cel mai rău este că nu mai avem cu ele un dialog activ. Bineînţeles că trebuie să ne întrebăm de ce din 2009, dintr-un elev sârguincios, am ajuns să fim cunoscuţi ca un stat capturat. De ce am ajuns în această criză când parcă la guvernare se află forţe proeuropene. Motivele sunt multiple. În această perioadă nu am reuşit să construim instituţii independente, nu am asigurat ca politicul să nu se amestece în funcţionarea acestor instituţii”, a constatat Iurie Leancă, potrivit Radio Chişinău.