Oficiali europeni: pregătim planuri pentru ieşirea Greciei din zona euro

După ce au negat timp de doi ani posibilitatea ca zona euro să rămână fără Grecia, oficialii au căzut de acord ca fiecare ţară să pregătească un plan pentru cazul în care elenii decid să renunţe la moneda unică.
Mihai Banita - mie, 23 mai 2012, 14:07
Oficiali europeni: pregătim planuri pentru ieşirea Greciei din zona euro

Hotărârea a fost luată în cardul unei teleconferinţe a grupului de lucru al Eurogrupului (Eurogroup Working Group – EWG) care a început la ora 14:00 şi informaţia a fost confirmată pentru agenţia Reuters de către doi oficiali care au participat la întâlnire. EWG este format din oficialii care pregătesc întâlnirile dintre miniştrii de finanţe ai ţărilor membre.

„Am căzut de acord ca fiecare ţară din zona euro să pregătească un plan de criză, individual, pentru consecinţele potenţiale a ieşirii Greciei din zona euro„, a declarat unul dintre oficiali. Acesta a adăugat că, până acum, nu s-a pregătit nimic la nivelul zonei euro de teamă că vor exista scurgeri de informaţii şi că este de preferat ca o eventuală despărţire de Grecia să fie una amiabilă, şi chiar să existe suport postpartum de la UE şi FMI.

Tot astăzi, Banca centrală a Germaniei a avertizat Grecia să îşi respecte angajamentele cu creditorii instituţionali sau să accepte consecinţele.

Cea mai rapidă cale pentru a împinge Grecia în afara zonei euro este aceea de a tăia tranşele de împrumut către statul grec şi de a tăia finanţarea vitală a sistemului bancar de la Banca Centrală Europeană.

Bundesbank apreciază că „provocările pentru zona euro şi Germania ar fi substanţiale dar de gestionat cu ajutorul unui management de criză prevăzător”.

Presiunea venită din partea Europei în ultima vreme ar putea să arată că în curând zona euro va avea un membru mai puţin sau poate să fie doar un instrument de intimidare a electoratului elen, căruia i se dă de înţeles că votul pentru partidele care nu susţin acrodul de bailout este un vot împotriva euro.

Alianţa de stânga radicală a lui Alexis Tsipras – SYRIZA – era favorită la câştigarea alegerilor de luna viitoare potrivit sondajului realizat imediat după ce consultările privind formarea unui nou cabinet au căzut. SYRIZA se opune actualului acord de finanţare şi Tsipras încearcă să convingă liderii europeni că expulzarea Greciei din zona euro va avea consecinţe dramatice pentru întregul continent. De altfel, Tsipras a declarat în mai multe rânduri că respingerea planului de austeritate nu înseamnă respingerea euro.

Grecia se află în cel de-al cincilea an de recesiune, rata şomajului s-a dublat în ultimii doi ani şi măsurile de austeritate au înfuriat populaţia, care a protestat violent în mai multe rânduri, şi la ultimele alegeri a dat un număr de voturi fără precedent în ultimele decenii partidelor extremiste sau radicale, în dauna socialiştilor şi conservatorilor.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...