Oierii români au rămas cu un milion de oi nevândute din cauza bolii limbii albastre

Peste un milion de ovine au fost refuzate la export în ultimele două luni din cauza bolii limbii albastre şi sunt blocate în ferme din întreaga ţară, oierii pierzând astfel mai mult de 80 de milioane de euro, potrivit Federaţiei Crescătorilor de Ovine Romovis, scrie Mediafax.
Economica.net - vin, 28 nov. 2014, 12:44
Oierii români au rămas cu un milion de oi nevândute din cauza bolii limbii albastre

„Oierii sunt blocaţi în ferme cu marfa îngrăşată”, a declarat agenţiei MEDIAFAX Nicolae Cioran, vicepreşedintele Romovis.

El a explicat că din cauza bolii limbii albastre, ţările arabe care cumpărau ovine din România au interzis importurile. În aceste condiţii,peste un milion de ovine au rămas nevândute în fermele româneşti.

„Toată marfa este blocată de la începutul lunii octombrie. Sunt efective de ovine, tineret, care au ajuns la cantitatea şi calitatea de livrare, dar nu avem piaţă de desfacere. Iordania, Libia şi Libanul au oprit importurile în ultimele luni”, a adăugat Cioran.

Acesta a afirmat că nici ţările unde există probleme cu boala limbii albastre şi care cumpărau ovine din România, printre care Turcia, au sistat importurile.

„Din păcate, în România nu pot fi folosite aceste animale, pentru că nu se consumă aşa de mult la noi. Trebuie să căutăm noi pieţe”, a continuat reprezentantul crescătorilor de ovine.

Oficialul federaţiei spune că o oaie se vinde cu 2,3-2,5 euro pe kilogram în viu şi cântăreşte 35-40 de kilograme, estimând astfel pierderile oierilor la peste 80 de milioane de euro.

Efectivele de ovine din România sunt estimate la peste 9 milioane de animale, iar exporturile anuale depăşesc 5 milioane de capete.

Citeşte mai mult pe Mediafax

Te-ar mai putea interesa și
Restart Energy – facturi mai mici la utilităţi şi furnizor de încredere pentru zeci de mii de consumatori din toată ţara
Restart Energy – facturi mai mici la utilităţi şi furnizor de încredere pentru zeci de mii de consumatori din toată ...
Deși au trecut deja câteva luni de la liberalizarea pieței de energie și gaze naturale, mulți români încă nu și-au ales un nou furnizor pentru casa lor. Atunci când căutăm să schimbăm......
Fostul premier britanic Cameron, anchetat pentru lobby în favoarea companiei falimentare Greensill
Fostul premier britanic Cameron, anchetat pentru lobby în favoarea companiei falimentare Greensill
Guvernul britanic a anunţat luni că a dispus o anchetă independentă cu privire la lobbyul întreprins de fostul prim-ministru ...
„Autostrada Ford”: Cum arată fabrica de grinzi a lui Umbrărescu, adusă în Bănie tocmai de pe Centura Bacău VIDEO
„Autostrada Ford”: Cum arată fabrica de grinzi a lui Umbrărescu, adusă în Bănie tocmai de pe Centura Bacău ...
Pasionații de infrastructură au postat imagini noi cu fabrica de grinzi a grupului UMB de pe tronsonul 2 al Drumului Expres ...
Uniunea Europeană a instituit sancțiuni împotriva a opt oficiali militari iranieni
Uniunea Europeană a instituit sancțiuni împotriva a opt oficiali militari iranieni
Uniunea Europeană a decis luni să instituie sancţiuni împotriva a opt responsabili ai forţelor de securitate iraniene ...