Olanda preia o participaţie în Air France-KLM pentru a contracara influenţa Franţei

Guvernul olandez a anunţat că va prelua o participaţie în Air France-KLM egală cu cea deţinută de Executivul francez, pentru a-şi spori influenţa asupra operaţiunilor operatorului aerian, o decizie care a luat prin surprindere autorităţile de la Paris, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 27 feb. 2019, 10:24
Olanda preia o participaţie în Air France-KLM pentru a contracara influenţa Franţei

Investiţia vine după ce Guvernul olandez şi Board-ul Air France-KLM, dominat de francezi, au avut îndelungi discuţii referitoare la reducerea influenţei olandeze.

Ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, a precizat că statul a preluat deja o participaţie de 12,7%, pentru 680 de milioane de euro, şi vrea să-şi sporească participaţia la aproximativ 14%. Până acum, Guvernul francez era cel mai mare acţionar al Air France-KLM, cu o participaţie de 14,2%, urmat de companiile aeriene Delta Airlines şi China Eastern Airlines.

Decizia „reprezintă un pas fundamental în vederea protejării intereselor Olandei. Achiziţionarea participaţiei ne asigură că vom lua parte la deciziile importante”, le-a declarat jurnaliştilor Hoekstra.

De asemenea, a adăugat acesta, statul protejează interesele economiei olandeze şi ale aeroportului Schiphol din Amsterdam, al treilea mare aeroport din Europa, unde lucrează mulţi cetăţeni olandezi.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, le-a spus jurnaliştilor că el şi Board-ul Air France-KLM nu au fost informaţi.

„Reafirm sprijinul meu pentru strategia companiei şi conducerea sa”, a afirmat Le Maire, adăugând că este esenţial ca Air France-KLM „să fie condusă fără interferenţe publice naţionale”.

Anul trecut, Air France a înregistrat câştiguri operaţionale de 266 de milioane de euro, faţă de 1,07 miliarde de euro la subsidiara KLM.

Acţiunile Air France KLM au înregistrat anul trecut o scădere de aproape 40%, în principal ca urmare a valului de greve declanşat de sindicatele care vor să obţină majorări salariale şi condiţii mai bune de muncă.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...