1EUR = 4.8744 RON | Bucureşti 19 º

Companii

Olanda preia o participaţie în Air France-KLM pentru a contracara influenţa Franţei

Guvernul olandez a anunţat că va prelua o participaţie în Air France-KLM egală cu cea deţinută de Executivul francez, pentru a-şi spori influenţa asupra operaţiunilor operatorului aerian, o decizie care a luat prin surprindere autorităţile de la Paris, transmite Reuters.

27 feb, 2019 | Agerpres

Investiţia vine după ce Guvernul olandez şi Board-ul Air France-KLM, dominat de francezi, au avut îndelungi discuţii referitoare la reducerea influenţei olandeze.

Ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, a precizat că statul a preluat deja o participaţie de 12,7%, pentru 680 de milioane de euro, şi vrea să-şi sporească participaţia la aproximativ 14%. Până acum, Guvernul francez era cel mai mare acţionar al Air France-KLM, cu o participaţie de 14,2%, urmat de companiile aeriene Delta Airlines şi China Eastern Airlines.

Decizia "reprezintă un pas fundamental în vederea protejării intereselor Olandei. Achiziţionarea participaţiei ne asigură că vom lua parte la deciziile importante", le-a declarat jurnaliştilor Hoekstra.

De asemenea, a adăugat acesta, statul protejează interesele economiei olandeze şi ale aeroportului Schiphol din Amsterdam, al treilea mare aeroport din Europa, unde lucrează mulţi cetăţeni olandezi.

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, le-a spus jurnaliştilor că el şi Board-ul Air France-KLM nu au fost informaţi.

"Reafirm sprijinul meu pentru strategia companiei şi conducerea sa", a afirmat Le Maire, adăugând că este esenţial ca Air France-KLM "să fie condusă fără interferenţe publice naţionale".

Anul trecut, Air France a înregistrat câştiguri operaţionale de 266 de milioane de euro, faţă de 1,07 miliarde de euro la subsidiara KLM.

Acţiunile Air France KLM au înregistrat anul trecut o scădere de aproape 40%, în principal ca urmare a valului de greve declanşat de sindicatele care vor să obţină majorări salariale şi condiţii mai bune de muncă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO