Procesatorii de lapte în 2012: profituri mai mici sau chiar pierderi. Cine a ieşit cel mai rău

Cei mai mari procesatori din industria lactatelor au raportat anul trecut creşteri ale cifrelor de afaceri. Lista celor care au avut pierderi este însă mai mare decât în anul precedent. Două dintre cele trei firme ale grupului FrieslandCampina au trecut pe pierderi.
Alina Stanciu - lun, 15 iul. 2013, 21:08
Procesatorii de lapte în 2012: profituri mai mici sau chiar pierderi. Cine a ieşit cel mai rău

2012 a fost un an bun pentru industria lactatelor, dacă ne uităm la cifrele de afaceri ale celor mai mari companii de profil. Cu excepţia Hochland România, care a raportat o scădere a business-ului cu 0,25% faţă de 2011, până la 197,4 milioane de lei, toţi ceilalţi mari procesatori au avut rulaje mai mari. În ceea ce priveşte profitabilitatea, câştigurile nete au scăzut la majoritatea companiilor, iar în cazul  grupului Friesland, două dintre cele trei firme prin care operează în România au devenit neprofitabile.

Danone, cel mai mare procesator după cifra de afaceri a raportat anul trecut o creştere a business-ului cu numai 0,67%, până la 506,4 milioane de lei. Profitul a scăzut însă cu 39,6%, la aproximativ 9,9 milioane de lei, potrivit datelor furnizate ECONOMICA.NET de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

FrieslandCampina SA, una dintre cele trei companii ale grupului olandez în România, a avut anul trecut afaceri de 407,1 milioane de lei, cu 6,3% mai mult comparativ cu 2011, dar a devenit neprofitabilă. Compania a avut pierderi brute de 18,9 milioane de lei. Cu un an în urmă, FrieslandCampina SA a avut un profit net de 6,8 milioane de lei.

Tot în pierdere au ieşit olandezii şi cu Industrializarea Laptelui Mureş SA. Societatea a raportat afaceri nete de 135 de milioane de lei, cu 8,61% peste nivelul de anul trecut şi o pierdere brută de aproximativ 2,2 milioane de lei, faţă de un profit de 80.900 de lei în 2011.

Singura societate din grupul FrieslanCampina care a rămas profitabilă este Napolact SA. Compania a înregistrat anul trecut afaceri nete de  224,5 milioanbe de lei şi un profit net de 9 milioane de lei. Faţă de anul anterior, Napolact a avut o creştere de 0,95% a cifrei de afaceri şi o diminuare de 1,4% a profitului net.

De asemenea, a treia companie din rândul celor mari care a cheltuit anul trecut mai mult decât a încasat a fost Covalact. Procesatorul a fost însă pe pierderi şi în 2011. Covalact a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 118,5 milioane de lei, cu 31% peste nivelul din 2011 şi o pierdere brută de aproximativ 4 milioane de lei.

La capitolul profitabilitate cel mai bine a stat anul trecut Albalact. Cu afaceri de 348,3 milioane de lei în 2012, procesatorul a avut un salt al profitului net cu 26,9%, până la 7,3 milioane de lei. 

Dorna Lactate a avut în 2012 afaceri de 182 milioane de lei, cu 1,7% mai puţin comparativ cu 2011. În ceea ce priveşte profitul, producătorul de lactate a înregistrat un profit net de aproximativ 24,4 milioane de lei , faţă de o pierdere de  2,3 milioane de lei cu un an în urmă.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...