Olandezii de la Van Oord vor construi prelungirea digului Constanţa pentru 100 mil.euro

Compania olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors a fost selectată pentru execuţia lucrărilor de prelungire a digului de larg din Portul Constanţa, contract în valoare de 420,4 milioane lei (100 milioane euro), procedura fiind însă contestată de Grup Servicii Petroliere (GSP).
Economica.net - joi, 18 oct. 2012, 15:26
Olandezii de la Van Oord vor construi prelungirea digului Constanţa pentru 100 mil.euro

„În şedinţa comisiei de evaluare din data de 24 septembrie 2012, oferta firmei Van Oord Dredging and Marine Constructors a fost desemnată oferta câştigătoare a procedurii de atribuire a contractului de execuţie lucrări Prelungirea Digului de Larg în portul Constanţa, cu valoarea de 420,45 milioane lei (fără TVA), echivalentul a 99,94 milioane euro şi durata de 23 de luni. În data de 5 octombrie 2012, GSP SA a depus contestaţie la CNSC împotriva raportului de atribuire”, se arată într-un document guvernamental.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii GSP, deţinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu, au confirmat depunerea contestaţiei şi au precizat că au cerut efectuarea unei expertize, considerând că oferta Van Oord prezintă neconformităţi de ordin tehnic.

Termenul de realizare a lucrărilor este de 23 de luni din momentul semnării contractului de execuţie. Proiectul este cofinanţat cu fonduri europene, prin POS-T 2007-2013.

Valoarea contractului de finanţare este de 642,4 milioane lei (140 milioane euro), iar serviciile de asistenţă tehnică de supervizare au fost încredinţate companiei Royal Haskoning.

„Contractul se va încheia după adjudecarea definitivă a lucrărilor de execuţie şi încheierea contractului cu antreprenorul general”, se arată în document.

Obiectivele acestui proiect sunt reducerea agitaţiei valurilor la intrarea în port şi în zona de sud a acestuia, creearea unor posibilităţi de extindere a portului la un cost mai scăzut, precum şi creşterea productivităţii operării navelor şi cheurilor.

Construcţia digului a fost întreruptă în 1992, din lipsă de fonduri.

La licitaţia organizată în 2010 au procurat documentaţia 59 companii din ţară şi străinătate, iar 11 au depus oferte. Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a declarat iniţial Mobius Bau (Germania) câştigătoarea licitaţiei, decizia fiind însă contestată de companii concurente. Lucrările au fost ulterior disputate în instanţă prin mai multe dosare.

În septembrie 2012, Mobius Bau, deţinută de Strabag (Austria), a anunţat că s-a retras din proiect, apreciind că preţul fix oferit la licitaţia câştigată în 2010, de 80,5 milioane euro, nu mai este viabil în condiţiile actuale.

Compania olandeză, controlată de familia Van Oord, a înregistrat anul trecut venituri de 1,7 miliarde de euro şi un profit de 118 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România....
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
Viktor Orban: Ordinea mondială liberal-progresistă ar putea fi înlocuită în acest an cu una suveranistă
În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe ...
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol și Aro Palace
Acționarii Aro Palace au respins propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea hotelurilor Capitol ...
Acționarii Aro Palace au respins astăzi, 25 aprilie, propunerea pentru contractarea a 35 de milioane de euro pentru renovarea ...