Olguţa Vasilescu: avem şomeri la a treia generaţie, sunt familii cu un „cult al nemuncii”

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, spune că în România nu sunt 6 milioane de asistați sociali, ci 240.000 de familii cu copii care primesc ajutor social. Dar recunoaște că avem șomeri la a treia generație și că sunt familii unde s-a instituit un "cult al nemuncii".
Andrada Ghira - lun, 27 nov. 2017, 11:29
Olguţa Vasilescu: avem şomeri la a treia generaţie, sunt familii cu un

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a ținut să precizeze la un forum pe tema crizei forței de muncă faptul că în România nu sunt 6 milioane de asistați social, aşa cum se vehiculează în spaţiul public, dar recunoaşte că avem şomeri la a treia generaţie.

„Ne-am dat seama, tot judecând după statistici, că vorbim de șomeri la a treia generație, sigur ca aceia nu sunt șomeri, sunt persoane care nu au vrut niciodată să muncească și în cadrul familiilor lor niciodata nu s-a pus problema că și copii lor ar putea să-și găsească loc de muncă. Din păcate avem asemenea situații, dar vreau să vă spun că suntem la același nivel cu celelate țări din UE. Și acolo există persoane care refuză să-și găsească un loc de muncă și în familia lor s-a instituit un cult al nemuncii”, a declarat ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

Ministrul Muncii mai spune că din aceste familii copiii sunt retrași de pe băncile școlii de la vârste fragede, iar dacă sunt retrași înainte de a termina clasa a VIII-a, aceștia vor fi toată viața asistați social și nu vor putea fi calificați ca ucenici.

Din luna august a acestui an este în vigoare o Ordonanță de Guvern, potrivit căreia ajutorul social al familiei se reduce cu 20% dacă copilul are 10 absențe nemotivate, și cu 50% dacă acesta are 20 de absențe nemotivate.

„Știu că foarte mulți dintre cei aflați aici la masă vă veți pregăti să bombardati guvernul și să spuneți că sunt foarte mulți care beneficiază de ajutor social și din această cauză sunt din ce în ce mai puțini lucrători. Parțial adevarat, parțial! Și când spun asta, mă refer la faptul ca în spațiul public circulă foarte multe cifre, absolut aiuritoare, care nu au niciun fel de legătură cu realitate. Se vorbeste despre 6 milioane de asistați social în România. Nu este nici pe departe așa. Sigur, dacă includem toți copii care beneficiază de alocație, ajungem la asemenea cifra, dar acelea nu sunt peroane care ar putea să își găsească un loc pe piața muncii. La ora actuală avem 240.000 de familii cu copii, aceasta este cifra reală”, a declarat ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

Ministrul a mai precizat că opoziția a depus un proiect de OUG prin care se prevede ca o persoană care a refuzat un loc de muncă să nu mai primească ajutor social sau indemnizația de șomaj. 

„Acest proiect este introdus de opoziție, iar sarcina noastră e să vedem ce se va întâmpla cu familia persoanei respective, pentru că până la urmă copilul nu are niciun fel de vină ca tatăl nu dorește să muncească și împotriva lui se iau măsuri coercitive”, a mai spus ministrul.

ECONOMICA.NET a scris recent despre beneficiarii de ajutor social din ţara noastră în: Teleormanul conduce detaşat topul judeţelor în care trăiesc cei mai mulţi beneficiari de ajutor social

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
Republica Moldova a încheiat marţi cu compania olandeză Vitol un contract pentru achiziţia de gaze naturale, al doilea ...
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Bucureşti, 26 oct /Agerpres/ - Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încărcat în SICAP documentaţia ...
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
România are cel mai mic nivel de emisii (de gaze cu efect de seră) per capita din ţările Uniunii Europene şi este şi ...