Olguţa Vasilescu: Vreau să facem toate demersurile ca să privatizăm Fabrica de Avioane de la Craiova

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că autorităţile vor face "toate demersurile posibile" pentru privatizarea Fabricii de Avioane de la Craiova şi a precizat că există deja discuţii cu compania Alenia Aeronautica din Italia, care a fost interesată şi în anii trecuţi să preia uzina.
Economica.net - Dum, 13 ian. 2013, 14:43
Olguţa Vasilescu: Vreau să facem toate demersurile ca să privatizăm Fabrica de Avioane de la Craiova

Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că trebuie găsită o modalitate pentru a pivatiza „rapid” Fabrica de Avioane Craiova, precizând că autorităţile fac toate demersurile necesare în acest sens, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Această decizie vine în contextul în care fabrica a fost profund afectată de criza financiară, contractele fiind tot mai puţine, iar angajaţii primind salariile cu întârziere. Conducerea fabricii a reuşit să plătească salariile pentru luna noiembrie, după ce a fost încheiat un contract cu Minisetrul Apărării Naţionale pentru repararea a două avioane.

„Vreau să facem toate demersurile posibile ca să privatizăm fabrica de avioane pentru că aşa ne minţim. Dacă tot mergem dintr-un contract, într-un contract şi într-un contract pe care de fiecare dată nu poate să-l aducă decât Olguţa pentru că altcineva nu se implică, nu este bine pentru fabrica de avioane. Nu este suficient şi trebuie să găsim o modalitate să privatizăm rapid fabrica de avioane”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Primarul Craiovei a anunţat că există deja discuţii cu compania italiană Alenia Aeronautica, care a mai fost interesată să preia uzina.

În anul 2008, Alenia Aeronautica a cumpărat caietul de sarcini pentru privatizarea Fabricii de Avioane Craiova, însă AVAS a desemnat drept câştigătoare firma Aero VOdochody din Cehia, cu care nu a ajuns la o înţelegere în final.

În iunie 2012, ministrul Apărării Naţionale de atunci, Corneliu Dobriţoiu, anunţa că ministerul pe care îl conduce va acorda Fabricii de Avioane de la Craiova, 8,6 milioane de lei pentru repararea a două avioane, în baza unui contract-cadru semnat la Bucureşti.

Tot atunci, liderul de sindicat al Fabricii de Avioane Craiova, Victor Peţa, declara că „o parte semnificativă” din bani va fi folosită pentru plata salariilor angajaţilor.

Ministerul Apărării Naţionale este principalul client al Fabricii de Avioane Craiova şi are în proprietate aproximativ 20 de aeronave, care au fost fabricate de-a lungul timpului la Craiova.

În 27 martie 2012, directorul general al SC Avioane SA Craiova, Marin Stancu, a fost eliberat din funcţie de către ministrul Economiei, în urma unui protest spontan al angajaţilor, care au cerut plata salariilor restante. Noul director general al SC Avioane SA este Ioan Sava, care are mandat până în martie 2014.

Fabrica de Avioane din Craiova mai are în prezent 296 de angajaţi, numărul lor diminuându-se constant după 1990, când uzina avea peste 4.700 de salariaţi. Fabrica a fost scoasă la privatizare de mai multe ori, însă acţionarul majoritar a rămas în continuare statul român.

Te-ar mai putea interesa și
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ faţă de 2022, când UE a raportat un deficit comercial de 436 miliarde......
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...