Oligarh rus, apropiat al lui Putin: Naţionalizarea ne-ar readuce în 1917

Oligarhul rus Vladimir Potanin a criticat vineri în mod deschis o posibilă confiscare de către stat a activelor companiilor străine care şi-au anunţat retragerea din Rusia, avertizând că o naţionalizare ar distruge încrederea investitorilor pentru mai multe decenii, informează AFP.
AGERPRES - vin, 11 mart. 2022, 10:30
Oligarh rus, apropiat al lui Putin: Naţionalizarea ne-ar readuce în 1917

Vladimir Potanin, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia potrivit Forbes, este un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, cu care joacă hochei, scrie Agerpres.

„Nu ar trebui să închidem uşa ci să ne străduim să păstrăm poziţia economică a Rusiei pe acele pieţe pe care ne-am străduit atât de mult să le cultivăm”, a scris Potanin într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Potanin a mai spus că o confiscare a activelor companiilor care au părăsit Rusia ar pune ţara în afara investitorilor timp de mai mult decenii. „Asta ne-ar da înapoi cu 100 de ani, până în 1917, iar consecinţele, o lipsă globală de încredere în Rusia în rândul investitorilor, le-am resimţi timp de mai multe decenii”, a adăugat Potanin.

Vladimir Potanin este cel mai mare acţionar de la Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de paladiu şi nichel. De asemenea, MMC Norilsk Nickel produce cobalt, rodiu, argint, aur, iridiu, ruteniu, seleniu, telur şi sulf.

În data de 28 februarie, la doar patru zile după debutul invaziei Ucrainei, un alt oligarh rus, Oleg Deripaska, a făcut şi el un apel pentru sfârşitul „capitalismului de stat” în Rusia, în contextul crizei provocate de sancţiunile occidentale.

Confruntată cu un val de sancţiuni internaţionale, care au provocat o prăbuşire a rublei şi o accelerare a inflaţiei, Rusia a adoptat măsuri pentru a limita, pe cât posibil, fuga valutelor şi capitalurilor străine.

Fără a pronunţa cuvântul „naţionalizare”, preşedintele Rusiei Vladimir Putin a vorbit joi de numirea unor administratori „externi” la conducerea firmelor la care acţionarii majoritari sunt companii străine, şi care în ultimele săptămâni au anunţat că vor părăsi Rusia,”pentru a le transfera către cei care vor să le facă să funcţioneze”.

Numeroase companii străine au anunţat că îşi suspendă activităţile în Rusia, de la Coca-Cola şi H&M, până la McDonald’s, Ikea, Shell sau BP.

Premierul rus Mihail Mişustin i-a raportat joi preşedintelui Vladimir Putin că Rusia a propus punerea sub administrare externă a companiilor care au părăsit ţara.

Mecanismele exacte ale acestei proceduri nu sunt clare, deşi în cadrul elitei ruse are loc o dezbatere acerbă despre cât de severă ar trebui să fie reacţia Rusiei la sancţiunile occidentale.

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, după ce Occidentul a impus sancţiuni severe aproape asupra întregului sistem financiar şi comercial al Rusiei ca urmarea invaziei ruse în Ucraina din 24 februarie.

Putin a declarat că „operaţiunea militară specială” din Ucraina este esenţială pentru a asigura securitatea Rusiei, după ce SUA au extins NATO până aproape de frontierele Rusiei şi i-a susţinut pe liderii prooccidentali de la Kiev.

Ucraina afirmă că se bate pentru existenţa sa ca stat, în timp ce SUA şi aliaţii lor europeni şi asiatici au condamnat invazia rusă. China a lansat un apel la calm.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...