Oltchim a afişat un profit net în creştere cu 76%, după primul trimestru

Oltchim SA a înregistrat un profit net în valoare de 1,68 milioane euro în primul trimestru din acest an, în creştere cu 76% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat al companiei remis marţi Bursei de Valori Bucureşti.
Economica.net - mar, 02 mai 2017, 15:42
Oltchim a afişat un profit net în creştere cu 76%, după primul trimestru

Pe total activitate, compania a afişat un profit brut de 2,264 milioane euro şi un EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări, n.r.) de 4,36 milioane de euro, respectiv de 8,9% din cifra de afaceri de 49,06 milioane euro.

‘Structura rezultatului brut, aferent trimestrului I 2017, respectiv profitul în sumă de 2.264 mii euro, este următoarea: profit brut de 3.125 mii euro aferent activelor funcţionale de pe platforma industrială de la Rm. Vâlcea; cheltuieli de conservare de 618 mii euro aferente Diviziei Petrochimice Bradu – nefuncţională; cheltuieli de conservare de 243 mii euro aferente activelor nefuncţionale de pe platforma industrială de la Rm. Vâlcea. Recâştigarea pieţelor de desfacere cu preponderenţă externe şi retehnologizările efectuate la principalele instalaţii tehnologice au contribuit la obţinerea acestor rezultate precum şi la creşterea cantităţilor de produse finite comercializate’, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, societatea a reuşit să intre pe piaţa oxo – alcoolilor, vânzările fiind de 4 ori mai mari decât în trimestrul I 2016. De asemenea, la grupa de produse polioli – polieteri, vânzările sunt cu 4% mai mari, în primul trimestru al acestui an decât cele din trimestrul I 2016. La produsele clorosodice creşterea a fost de numai 1% deoarece în luna martie 2017 instalaţia de electroliză cu membrane a funcţionat redus fiind retehnologizat şi cel de-al şaptelea electrolizor (ultimul).

‘Evoluţia bună a societăţii se reflectă şi în comparaţia cu prevederile din Planul de reorganizare astfel, valoarea cumulată pe 23 luni a indicatorului EBITDA este mai mare cu 13,96 milioane euro faţă de cea prevăzută în plan (EBITDA cumulat realizat pe 23 luni – 27,26 milioane euro, comparativ cu suma de 13,30 milioane euro – prevăzută în Plan).

Ministerul Economiei a anunţat, recent, într-un comunicat, că administratorii judiciari ai Oltchim, companie aflată în insolvenţă, au decis să amâne până în iunie 2017 ultima etapă a procesului de privatizare a combinatului, la cererea ofertanţilor.

Conform planului de reorganizare modificat al companiei, aprobat în şedinţa Adunării Creditorilor din 6 martie, activele Oltchim vor fi oferite spre vânzare grupate în 9 pachete: Uzinele clor – alkali, Uzina oxo-alcooli, Uzinele propilen-oxid şi polioli, servicii site, vagoane cale ferată, Procesare PVC, Uzina petrochimică, VCM/PVC Râmnicu Vâlcea, Uzina petrochimică – Bradu-Piteşti, Uzina Anhidrida Ftalică – Rm Vâlcea.

Valoarea totală de piaţă a celor nouă pachete de active este de 293,728 milioane euro, iar preţul de pornire a vânzării va fi de 307 milioane euro.

Un cumpărător al activelor Oltchim va putea prelua cel mult jumătate dintre angajaţii societăţii, iar pentru fiecare salariat care va fi preluat se va calcula un bonus de 5.000 de euro.

Oltchim, singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor şi polieter polioli, este în insolvenţă din ianuarie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...