Oltchim aşteaptă afaceri în scădere cu 53% şi pierderi din exploatare mai mici cu 26% în T2

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) estimează pentru trimestrul al doilea din acest an o cifră de afaceri de 134,4 milioane lei, în scădere cu 53%, şi pierderi din activitatea de exploatare mai mici cu 26%, la 50,3 milioane lei.
Economica.net - mie, 12 iun. 2013, 10:50
Oltchim aşteaptă afaceri în scădere cu 53% şi pierderi din exploatare mai mici cu 26% în T2

„Societatea a reuşit să reducă (în aprilie, n.r.) cheltuielile cu materiile prime şi materialele consumate cu 78%, să reducă alte cheltuieli din exploatare cu 77% şi cu 6% cheltuielile cu personalul, în condiţiile în care în aprilie nu este implementată reducerea de personal (care se va realiza în 14 iunie 2013). Rezultatul din activitatea financiară s-a îmbunătăţit semnificativ, societatea reducând cu 57% cheltuielile cu dobânzile, şi prin influenţa cursului de schimb leu/EUR în luna aprilie s-a ajuns la situaţia de a înregistra profit din activitatea financiară. Pe total activitate, în aprilie 2013 Oltchim a înregistrat o pierdere de numai 3,2 milioane lei, cu mult mai redusă decât pierderea înregistrată în aprilie 2012, de 25,6 milioane lei”, se arată într-un comunicat al Rominsolv şi BDO, administratorii judiciari ai companiei.

Combinatul a încheiat primul trimestru cu pierderi de 85,92 milioane lei, în creştere cu 3,7%, şi vânzări mai mici de trei ori, la 82,77 milioane lei.

În luna aprilie, cifra de afaceri a companiei fost mai redusă cu 60% comparativ cu aprilie 2012, din cauza problemelor cu finanţarea capitalului de lucru şi care au făcut ca gradul de utilizare a capacităţiilor de producţie să fie de 15,3%, faţă de 31,6% în aceeaşi lună a anului trecut.

Pe de altă parte, pierderea din activitatea de exploatare a fost mai mare cu 16% în aprilie, la 17,9 milioane lei, amortizarea reprezentând 9,7 milioane lei.

„Pentru lunile mai şi iunie 2013, Oltchim va creşte în continuare gradul de utilizare al capacităţiilor de producţie, estimând un nivel de 19,3% în luna iunie 2013 faţă de 15,3% în luna aprilie 2013.
În aceste condiţii societatea va reduce pierderile lunare din activitatea de exploatare de la 17,9 milioane lei în aprilie 2013 la 14,3 milioane lei estimate în luna iunie 2013″, se arată în comunicat.

În lunile mai şi iunie, pierderile din activitatea de exploatare estimate sunt mai reduse decât cele din intervalul similar al anului trecut. La nivelul trimestrului II, combinatul estimează o reducere a pierderilor din activitatea de exploatare de la 69 milioane lei la 50 milioane lei, în condiţiile în care gradul de utilizare mediu al capacităţiilor de producţie este mai redus decât în aceeaşi perioadă a anului 2012 (17% estimări în trimestrul II 2013 faţă de 27% trimestrul II 2012).

Comparativ cu primele trei luni ale anului, Oltchim a îmbunătăţit în trimestrul al doilea gradul de utilizare a capacităţilor de producţie de la o medie de 8,4% la 17% şi a redus pierderea din activitatea de exploatare de la 117,7 milioane lei la 50,3 milioane lei.

„Din luna iulie 2013 se vor vedea şi efectele disponibilizării a 28% din personal efectuate în luna iunie 2013, cu influenţă directă în reducerea cheltuielilor cu personalul. Unul dintre obiectivele majore ale consorţiului de administratori judiciari este reorganizarea activităţii Oltchim pe principii de performanţă şi productivitate, un prim pas fiind stabilizarea urgentă a activităţii la un nivel de utilizare de cel puţin 30%, nivel teoretic ce asigură echilibrul financiar. (…) Trebuie să răspundem la întrebarea: dacă la 32% din activitate Oltchim SA devine profitabil, chiar şi cheltuind sute de mii de euro lunar pentru conservare, care sunt motivele pentru care în anii trecuţi a pierdut aproape 1 miliard de euro funcţionând din plin?”, se mai arată în comunicat.

Combinatul se află în insolvenţă din luna ianuarie a acestui an.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.
Investitorul care vrea să preia Oltchim trebuie să aibă bonitate, certificată de scrisori de bonitate bancară şi de confort, care să acopere cel puţin 25% din suma care trebuie angajată, şi să aibă experienţă în domeniul chimiei şi petrochimiei, a declarat la finele lunii mai ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Privatizarea companiei a eşuat anul trecut întrucât Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni, nu a plătit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...