Oltchim bate Petrom la câştigul net pe hârtie: peste 2,3 mld. lei în semestrul 1 din 2015. Profit operaţional de 24 mil. lei

Creditorii Oltchim Rm. Vâlcea (OLT) au pierdut cam tot atât cât profitul net contabil raportat de companie pe primul semestru din 2015, de 2,317 miliarde de lei. Câştigul net a fost obţinut prin transformarea contabilă a majorităţii datoriilor în venituri, ca urmare a ştergerii lor. Profitul operaţional, de aproape 100 de ori mai mic decât profitul contabil uriaş, arată care este capacitatea de supravieţuire a combinatului.
Economica.net - vin, 14 aug. 2015, 07:18
Oltchim bate Petrom la câştigul net pe hârtie: peste 2,3 mld. lei în semestrul 1 din 2015. Profit operaţional de 24 mil. lei

Oltchim Rm. Vâlcea (OLT) a fost iertată de majoritatea datoriilor faţă de creditorii chirografari (care nu au o garanţie reală care să le asigure realizarea creanţei) şi a înregistrat un profit contabil net contabil de 2,317 miliarde de lei, pe primul semestru din 2015. A plătit chiar şi impozit pe profit de 32 de milioane de lei, pentru că, tot contabil, datoriile anulate se tranformă în venit.

Profitul celei mai mari companii româneşti, OMV Petrom abia a depăşit un miliard de lei în aceleaşi şase luni din 2015.

Profitul operaţional este de 94 de ori mai mic decât profitul contabil, dar constituie vestea cea mai bună venită de la Olchim, căci arată că, după anularea datoriilor, compania are forţa de a se relansa.

Pe ansamblul activităţii curente, pierderile s-au redus de peste 16 ori în doi ani, cu 138 milioane lei până la 9 milioane de lei. Profitul operaţional (EBIDTA, profitul înainte de dobânzi, impozite şi depreciere) de 24,4 milioane de lei.

Oltchim a înregistrat un flux de numerar pozitiv de peste 10 milioane de lei în semestrul 1. „Din analiza fluxurilor de trezorerie rezultă că activitatea societăţii a generat un surplus din activitatea de exploatare, determinat de creşterea treptată a gradului mediu de utilizare a capacităţilor de producţie”, se spune în raport.

Cifra de afaceri a combinatului a crescut până la 364 milioane lei, respectiv cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 154 milioane lei, respectiv cu 73% faţă de semestrul I 2013.

„Rezultatele economice obţinute de Oltchim SA în semestrul I din 2015 au fost posibile prin implementarea unui plan de măsuri care au vizat recâştigarea încrederii clienţilor majoritari externi (valoarea exportului reprezintă 74% din cifra de afaceri), o mai bună utilizare a resurselor financiare şi eliminarea tuturor cheltuielilor care nu sunt strâns legate de activitatea de producţie”, spune comunicatul transmis de Oltchim joi Bursei de Valori Bucureşti (BVB). OLT a fost unul dintre primele simboluri cotate la BVB.

Planul de măsuri a prevăzut însă pierderi din partea creditorilor mai mari decât profitul contabil al Oltchim: furnizorii de materii prime ai Oltchim au pierdut aproape tot şi statul a renunţat la mai mult de 80% din creanţele pe care le avea prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS). Creditorii care deţineau garanţii, printre care Electrica, BCR şi Banca Transilvania au pierdut un sfert din creanţe şi au căpătat opţiunea de a converti creanţele în acţiuni la companie.

Planul de măsuri a vizat şi recâştigarea încrederii clienţilor, externi în majoritatea lor (valoarea exportului reprezintă 74% din cifra de afaceri) şi „stabilitatea în relaţia cu salariaţii”. S-au plătit lunar drepturile salariale curente pentru cei aproximativ 2.200 de angajaţi.

Planul de reorganizare se va derula pe o o perioadă de trei ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an. Planul prevede înfiinţarea unui vehicul de privatizare Oltchim SPV, căruia i se vor transfera activele, clienţii, contractele, drepturile de proprietatea intelectuală, patrimoniul şi şi salariaţii Oltchim, dar nu şi datoriile anterioare datei transferului.

Planul de reorganizare mai prevede vânzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.

Administratorii judiciari ai Oltchim SA sunt Romlnsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL, iar administratorul special este Bogdan Stănescu.

Oltchim nu a scăpat încă de faliment, căci capitalurilor proprii sunt tot negative. Activele companiei nu au putut acoperi 517 milioane de lei, din deficitul total de 4,081 miliarde de lei.

Compania are încă datorii totale împovărătoare, de peste 1,41 miliarde de lei, iar cei mai mari creditori continuă să fie furnizorii, cu peste 500 de milioane de lei, după care urmează băncile cu 376 de milioane de lei şi statul prin AAAS cu 241 de milioane de lei, la care se mai adaugă impotite şi salarii restante de peste 100 de milioane de lei.

 

 

Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013 şi este deţinut de stat prin Ministerul Economiei, cu 54,8% din acţiuni, PCC SE are 32,34%

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul austriac a votat în favoarea legii care impune tuturor adulților să se vaccineze anti-COVID-19
Parlamentul de la Viena a adoptat joi legea privind obligaţia tuturor adulţilor de a se vaccina împotriva COVID-19, Austria ...
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda Moscovei
SUA au impus sancțiuni împotriva a patru actuali și foști oficiali ucrainieni, pe care-i acuză că se află în solda ...
Statele Unite au impus joi sancţiuni împotriva unor actuali şi foşti oficiali ucraineni pe care îi acuză de implicare ...
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Angajații STB refuză să reia activitatea. Este posibil a greva să continue și mâine
Personalul implicat în protestele de joi refuză să îşi reia activitatea, deşi instanţa a dispus suspendarea grevei, ...