Oltchim cumpără gaze naturale de peste 33 milioane lei de la Romgaz

Economica.net
12 07. 2017
combinatul_oltchim_24158600

Plata se face în avans, cu factura de regularizare scadentă în 30 de zile de la data emiterii, penalităţile fiind de 0,10% pe zi din valoarea contractului, arată un comunicat transmis miercuri de Romgaz Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

De asemenea, cele două companii au mai încheiat un contract în valoare de 24.918 lei, în acelaşi scop.

Agenţia de ştiri News.ro scria la 22 mai că Oltchim a demarat procedura de selecţie a unui nou furnizor de gaze naturale, după ce furnizorul actual, Arelco Power, a anunţat compania vâlceană că există posibilitatea să intre în faliment.

”Urmare a înştiinţării transmisă în data de 16 mai de furnizorul de gaze naturale, Arelco Power, privind posibilitatea ca, în data de 19 mai, societatea Arelco Power SRL să intre în faliment, având în vedere termenul foarte scurt comunicat de Arelco, Oltchim a urmat calea procedurală normală de corespondenţă reciprocă la acel moment şi strict în relatia comercială cu acesta solicitând, o perioadă rezonabilă de aproximativ două luni, în care să nu fie întreruptă furnizarea de gaze naturale”, informa Oltchim la acea dată.

Oltchim a demarat procedura de selecţie a unui nou furnizor de gaze naturale, ”astfel încât nu există nici un risc pentru funcţionarea societăţii”, activitatea desfăşurându-se în condiţii optime, preciza atunci compania. 

Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active.

Compania a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 1,68 milioane euro, în creştere cu 76% faţă de perioada similară a anului trecut, şi o cifră de afaceri de 49,06 milioane euro, mai mare cu 30% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut. Ultimul an în care Oltchim a înregistrat profit din activitatea curentă a fost 2006.

Romgaz a realizat în primul trimestru al acestui an un profit net de 565,8 milioane lei (125,7 milioane euro), cu 16% mai mare faţă de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Acţiunile companiei se tranzacţionează pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participaţie de 70%.

Romgaz are în prezent o valoare de piaţă de 10,48 miliarde lei (2,3 miliarde euro).