Oltchim intră în insolvenţă, cererea de declanşare a procedurii fiind aprobată de instanţă

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea intră în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată, miercuri, de Tribunalul Vâlcea. Decizia Tribunalului Vâlcea poate fi atacată în termen de şapte zile.
Economica.net - mie, 30 ian. 2013, 12:41
Oltchim intră în insolvenţă, cererea de declanşare a procedurii fiind aprobată de instanţă

Potrivit procedurii, societatea se va reorganiza judiciar, în baza unui plan de reorganizare, în conformitate cu prevederile Legii privind procedura insolvenţei.

„S-a aprobat insolvenţa, iar mâine (joi -n.r.) vine administratorul judiciar pentru a stabili ce este de făcut. Deocamdată îl aşteptăm pentru a discuta. Combinatul funcţionează, iar despre proteste nu poate fi vorba. Ne vom aşeza la masă şi vom discuta cu administratorul judiciar ce este de făcut. Toate creanţele Oltchim vor fi îngheţate”, a declarat, miercuri, liderul sindical de la Oltchim Corneliu Cernev.

Guvernul a decis să ceară intrarea în insolvenţă a Oltchim după ce anul trecut a eşuat în încercarea de a privatiza compania.

Consiliul de Administraţie al Oltchim a aprobat, joi, depunerea la Tribunalul Vâlcea a cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după discuţiile cu FMI, că intenţia este ca pentru Oltchim, pe măsură ce societatea „redevine curată”, să fie continuată procedura de privatizare, dar cu un investitor strategic.

Administratorul judiciar al Oltchim (OLT) va prezenta la jumătatea lunii aprilie un raport privind situaţia companiei, când vor fi stabilite măsurile ce pot fi adoptate în acest caz, conform scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi obţinută de MEDIAFAX.

„Insolvenţa va avea ca rezultat o reducere semnificativă a activităţii companiei”, se arată în document.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanecu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Titlurile Oltchim au fost suspendate de la tranzacţionarea la BVB la ora 14:04 şi urmează să fie reintroduse la transfer după confirmarea planului de reorganizare de către instanţă.

Cel mai recent schimb a fost perfectat la un preţ de 0,307 lei, în creştere cu 2,5% faţă de marţi. La această cotaţie, capitalizarea combinatului este de 105,3 milioane lei.

În precedentele patru zile, titlurile au picat cu 48%, în aşteptarea deciziei Tribunalului Vâlcea privind insolvenţa companiei.

După corecţia din precedentele patru şedinţe, capitalizarea bursieră a companiei a coborât cu 94 milioane lei (21,7 milioane euro). Înaintea anunţului că Oltchim va solicita insolvenţa, capitalizarea bursieră a companiei era de 196,8 milioane lei (45,1 milioane euro), iar la închiderea şedinţei de marţi era de 102,8 milioane lei (23,4 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul Otopeni
CFR Călători: Duminică, transportul feroviar de călători trece la ora de vară. Se anulează un tren spre Aeroportul ...
CFR Călători informează că începând cu data de 31 martie 2024, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00....
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, proiect finanțat din PNRR
Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW, investiție ce face parte din strategia ...
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii ...
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...