Oltchim intră în insolvenţă, cererea de declanşare a procedurii fiind aprobată de instanţă

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea intră în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată, miercuri, de Tribunalul Vâlcea. Decizia Tribunalului Vâlcea poate fi atacată în termen de şapte zile.
Economica.net - mie, 30 ian. 2013, 12:41
Oltchim intră în insolvenţă, cererea de declanşare a procedurii fiind aprobată de instanţă

Potrivit procedurii, societatea se va reorganiza judiciar, în baza unui plan de reorganizare, în conformitate cu prevederile Legii privind procedura insolvenţei.

„S-a aprobat insolvenţa, iar mâine (joi -n.r.) vine administratorul judiciar pentru a stabili ce este de făcut. Deocamdată îl aşteptăm pentru a discuta. Combinatul funcţionează, iar despre proteste nu poate fi vorba. Ne vom aşeza la masă şi vom discuta cu administratorul judiciar ce este de făcut. Toate creanţele Oltchim vor fi îngheţate”, a declarat, miercuri, liderul sindical de la Oltchim Corneliu Cernev.

Guvernul a decis să ceară intrarea în insolvenţă a Oltchim după ce anul trecut a eşuat în încercarea de a privatiza compania.

Consiliul de Administraţie al Oltchim a aprobat, joi, depunerea la Tribunalul Vâlcea a cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după discuţiile cu FMI, că intenţia este ca pentru Oltchim, pe măsură ce societatea „redevine curată”, să fie continuată procedura de privatizare, dar cu un investitor strategic.

Administratorul judiciar al Oltchim (OLT) va prezenta la jumătatea lunii aprilie un raport privind situaţia companiei, când vor fi stabilite măsurile ce pot fi adoptate în acest caz, conform scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi obţinută de MEDIAFAX.

„Insolvenţa va avea ca rezultat o reducere semnificativă a activităţii companiei”, se arată în document.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Dicoanecu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Titlurile Oltchim au fost suspendate de la tranzacţionarea la BVB la ora 14:04 şi urmează să fie reintroduse la transfer după confirmarea planului de reorganizare de către instanţă.

Cel mai recent schimb a fost perfectat la un preţ de 0,307 lei, în creştere cu 2,5% faţă de marţi. La această cotaţie, capitalizarea combinatului este de 105,3 milioane lei.

În precedentele patru zile, titlurile au picat cu 48%, în aşteptarea deciziei Tribunalului Vâlcea privind insolvenţa companiei.

După corecţia din precedentele patru şedinţe, capitalizarea bursieră a companiei a coborât cu 94 milioane lei (21,7 milioane euro). Înaintea anunţului că Oltchim va solicita insolvenţa, capitalizarea bursieră a companiei era de 196,8 milioane lei (45,1 milioane euro), iar la închiderea şedinţei de marţi era de 102,8 milioane lei (23,4 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...