Oltchim: datorii de 1,1 miliarde de lei ar putea fi şterse. Guvernul vrea conversia în acţiuni

Acţionarii Oltchim au fost convocaţi pentru a valida decizia Guvernului de a se converti în acţiuni datoria companiei de aproape 1,13 miliarde de lei către Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Capitalul Oltchim ar creşte de peste 61 de ori.
Adrian N. Ionescu - joi, 09 aug. 2012, 13:59
Oltchim: datorii de 1,1 miliarde de lei ar putea fi şterse. Guvernul vrea conversia în acţiuni

Statul deţine peste 54,8 % din acţiunile celui mai important producător local din industria chimică locală, Oltchim Rm Vâlcea (simbol bursier OLT), acţionari semnificativi fiind compania PCC SE din Germania cu 18,32% din actiuni şi fondul de investitii Carlson Ventures (Marea Britanie), prin intermediul Nachbar Services, care are are 14,02% din titluri.

Capitalul Oltchim urmează să fie majorat cu aproape 2,07 miliarde de lei, de la 34,3 milioane de lei, prin conversia creanţei AVAS de peste 1,128 miliarde de lei în acţiuni în valoare nominală de 0,1 lei bucata, ca şi prin aportul acţionarilor minoritari, de la care se aşteaptă peste 930 de milioane de lei, potrivit convocatorului trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ataşat la articol.

La majorare vor putea participa acţionarii înregistraţi la data de 25 septembrie şi vor avea dreptul să subscrie 1000 de acţiuni noi dacă deţin deja 16,6 acţiuni.

Suma convertită reprezintă mai puţin de jumătate din totalul datoriilor Oltchim de la finalul lunii martie,de 2,55 miliarde de lei, creditorii principali fiind Electrica, băncile şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Datoriile către AVAS provin din preluarea de la Ministerul Finanţelor, în 2002, a creanţelor rezultate din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.

Combinatul chimic a înregistrat pierderi din 2007 până anul trecut, în valoare totală se ridică la 1,01 miliarde de lei. Ultimul an în care combinatul a avut profit a fost 2006, dar câştigul a fost modest.

În 2009, a mai avut loc o altă încercare de conversie a datoriilor producătorului de PVC către bugetul de stat, deputaţii aprobând o ordonanţă de urgenţă dată cu  un an mai devreme de Guvernul Tăriceanu. Datoriile care urmau să fier şterse atunci echivalau cu 135 de milioane de euro.

Comisia Europeană ar fi de acord potrivit oficialilor Guvernului.

În luna aprilie, companiile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploieşti şi Aisa Invest din Cluj, firmă deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza, au depus oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului chimic Oltchim.

 

Te-ar mai putea interesa și
România a depășit deja gradul de 70% de umplere a depozitelor de gaze, încă de pe acum
România a depășit deja gradul de 70% de umplere a depozitelor de gaze, încă de pe acum
Aproape trei sferturi din capacitatea de stocare a gazelor naurale din România este deja plină, și nici nu a trecut prima lună de vară....
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineaţa, o avertizare meteorologică Cod portocaliu de caniculă, ...
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Un incendiu devastator a izbucnit luni la o fabrică de baterii de litiu în Coreea de Sud, incendiu soldat cu zeci de morţi, ...
Serbia intenționează să construiască centrale nucleare pe teritoriul țării, înlăturând un moratoriu de acum 35 de ani. A comandat studiu
Serbia intenționează să construiască centrale nucleare pe teritoriul țării, înlăturând un moratoriu de acum 35 de ...
Ministerul Minelor și Energiei din Serbia a invitat companiile de consultanță să depună oferte pentru a efectua o analiză ...