Oltchim: PCC are din nou un reprezentat în Consiliul de Administraţie

Compania PCC are din nou, după trei ani, un reprezentant în Consiliul de Administraţie al Oltchim, după ce Zaremba Wojciech a fost ales membru în CA, alături de alte patru persoane, printre care se regăsesc preşedintele CA, Rodin Traicu, şi directorul general, Mihai Bălan.
Economica.net - mie, 07 nov. 2012, 10:06
Oltchim: PCC are din nou un reprezentat în Consiliul de Administraţie

Zaremba a fost membru al Consiliului de Administraţie al Oltchim până în octombrie 2009, când într-o AGA s-a aprobat declanşarea acţiunii în răspundere împotriva lui Zaremba, iar mandatul de administrator al acestuia a încetat, astfel că PCC, companie înregistrată în Germania, nu a mai avut un reprezentat în CA.

În martie 2011, judecătoria Râmnicu Vâlcea a respins plângerea conducerii Oltchim împotriva unei rezoluţii a Parchetului de neîncepere a urmăririi penale împotriva a doi foşti membri în Consiliul de Administraţie, Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba, reprezentanţi ai PCC.

În AGA derulată marţi a fost respinsă o propunere a PCC pentru renunţarea de către Oltchim la unele procese deschise de combinat împotriva unor reprezentanţi ai companiei înregistrate în Germania, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Oltchim Bursei de Valori Bucuerşti.

Altă propunere a PCC şi respinsă în AGA a vizat revocarea tuturor membrilor CA ai Oltchim.

În schimb a fost revocat unul dintre reprezentanţii statului, Ionel Florin. El este secretar general adjunct în Ministerul Economiei şi reprezintă statul şi în consiliile de administraţie de la Transelectrica, E.ON Energie România şi GDF Suez Energy România.
PCC deţine 18,32% şi acţionează concertat cu fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Polyolt Holding Ltd din Cipru un pachet de 14,02% din titlurile Oltchim. Astfel, cele două companii deţin împreună 32,34% din acţiunile Oltchim.

Combinatul chimic se află în portofoliul statului, care prin Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiuni.

Rodin Traicu, secretar de stat în Ministerul Economiei, a fost numit în iulie administrator provizoriu în Consiliul de Administraţie al Oltchim şi a preluat, tot atunci, funcţia de preşedinte al CA.

Bălan a fost numit director general al Oltchim la începutul lunii octombrie. Anterior, el a fost director general al producătorului de energie electrică şi termică CET Govora.

Ceilalţi doi membri ai Consiliului de Administraţie sunt Adrian Radu (inspector guvernamental) şi Petre Vlăsceanu (şef birou autorizări şi gestinarea cazierului fiscal în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Vâlcea).

Traicu, Bălan, Radu şi Vlăsceanu au fost anterior membri provizorii în CA al Oltchim.

Acţionarii au aprobat în cadrul AGA derulată marţi şi ca Oltchim să pună la dispoziţia Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie toate contractele de achiziţii publice cu valoare iniţială de cel puţin 500.000 de euro sau echivalentul în lei. Transmiterea acestor informaţii trebuie realizată în termen de două săptămâni de la AGA.

Acţionarii au decis, totodată, ca membrii Consiliului de Administraţie să revizuiască bugetul pentru anul 2012 şi să elaboreze un „buget realist pe anul 2013, pe baza situaţiei actuale a societăţii, mediului de afaceri aferent pieţei şi standardelor de afaceri”.

De asemenea, CA trebuie să elaboreze un raport care să analizeze sistemul de distribuţie privind produsele finite ale Oltchim, să evidenţieze deficienţele sistemului respectiv care au condus la „înghiţirea cotei de profit de către intermediari” şi să propună măsuri de corecţie.

Administratorii mai trebuie să întocmească un raport în care să fie clarificat stadiul contractelor de sponsorizare, marketing deja încheiate, şi să investigheze, să analizeze şi să propună măsuri care să elimine costurile extinse ale contractelor respective.

Într-un alt raport trebuie detaliate soluţiile alternative pentru revitalizarea şi dezvoltarea Oltchim.

Toate rapoartele şi revizuirea bugetului pentru acest an şi cel pentru anul viitor trebuie întocmite în termen de o lună de la AGA, iar după elaborarea documentelor trebuie convocată o nouă AGA pentru revizuirea şi discutarea acestora, precum şi a adoptării unor măsuri de corecţie propuse de CA.

Acţionarii au decis, marţi, ca Oltchim să încheie un contract de ipotecă imobiliară asupra unui activ din comuna Bradu, judeţul Argeş, pentru garantarea plăţii unei datorii a Oltchim către Societatea Naţională a Sării, sucursala Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea. Oltchim are o datorie de 15,7 milioane lei către sucursala Exploatare Minieră din Râmnicu Vâlcea a Societăţii Naţionale a Sării.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri. Privatizarea va fi reluată.

În prima parte a şedinţei bursiere de miercuri, acţiunile Oltchim erau în creştere cu 2,46%, la 0,584 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a combinatului chimic este de 200,4 milioane lei (44,3 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...