Oltchim, scos la vânzare în două etape. Investitorii negociază preluarea Arpechim direct cu Petrom

Combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea va fi privatizat în două etape, respectiv pe bază de oferte preliminare neangajante, fază urmată de organizarea unei licitaţii cu ofertă în plic, iar potenţialii investitori vor putea negocia direct cu OMV Petrom preluarea Arpechim, rafinărie aflată în conservare.
Economica.net - joi, 15 mart. 2012, 15:09
Oltchim, scos la vânzare în două etape. Investitorii negociază preluarea Arpechim direct cu Petrom

„În conformitate cu prevederile strategiei de privatizare a Oltchim, metoda de privatizare este o metodă combinată, respectiv negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic”, se arată în anunţul de vânzare a companiei, publicat joi de Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al combinatului.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI să privatizeze Oltchim până la finele lunii aprilie. Combinatul se numără printre primele companii de stat care vor avea management privat.

Potenţialii ofertanţi sunt anunţaţi că, pe parcursul derulării procesului de privatizare, este posibilă modificarea capitalului social al Oltchim şi, implicit, a pachetului de acţiuni scos la vânzare, ca urmare a conversiei în acţiuni a creanţei Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) asupra combinatului.

Comisia Europeană a aprobat în urmă cu o săptămână conversia în acţiuni a datoriei Oltchim faţă de AVAS, care se ridică la aproximativ 135 milioane euro, în urma operaţiunii autoritatea urmând să devină acţionarul majoritar al combinatului chimic.

Guvernul a aprobat în 2009 o operaţiune de conversie în acţiuni a datoriilor Oltchim faţă de AVAS. Autoritatea a preluat de la Ministerul Finanţelor, în 2002, o creanţă cu o valoare nominală de 508,6 milioane lei provenită din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.

De asemenea, posibilii cumpărători sunt înştiinţaţi că au opţiunea să negocieze direct cu OMV Petrom, via OPSPI, termenii unei posibile achiziţii a rafinăriei Arpechim, fără a condiţiona în niciun fel procesul de privatizare şi oferta de vânzare a combinatului.

Arpechim a fost principalul furnizor de materii prime al Oltchim. Oltchim a amunţat de mai multe ori că intenţionează să preia Arpechim, însă nu a avut resurse financiare pentru cumpărarea activelor de petrochimie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Oltchim este una dintre cele opt companii din subordinea Ministerului Economiei monitorizate de FMI, statul intenţionând să scoată la vânzare pachetul majoritar de acţiuni.

Compania are un capital social de 34,2 milioane lei, împărţit în 343,2 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Potrivit celor mai recente raportări de la BVB, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE, care deţine 17,47% din acţiuni, şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...