Oltchim va transmite OPSPI toate contractele de achiziţii publice în valoare de minim 500.000 euro

Oltchim (OLT) va pune la dispoziţia Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie toate contractele de achiziţii publice cu valoare iniţială de cel puţin 500.000 de euro sau echivalentul în lei.
Economica.net - mie, 03 oct. 2012, 16:35
Oltchim va transmite OPSPI toate contractele de achiziţii publice în valoare de minim 500.000 euro

Transmiterea acestor informaţii figurează pe ordinea de zi a unei AGA programată pentru 5 noiembrie, la solicitarea Ministerului Economiei.

Ministerul Economiei a propus „aprobarea pentru punerea la dispoziţia Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, în termen de 14 zile de la data hotărârii AGOA, a tuturor contractelor de achiziţie publică cu valoare iniţială, totală, care este egală sau mai mare de 500.000 de euro sau echivalentul în lei, indiferent de metoda de atribuire şi de obiectul acestor contracte, însoţite de un raport privind legalitatea, oportunitatea, stadiul şi derularea fiecărui contract, întocmit de personalul de specialitate din cadrul societăţii, în conformitate cu prevederile articolului 1 din Ordinul ministrului economiei, comerţului şi mediului de afaceri nr. 1844/20.09.2012, privind instituirea procedurilor de achiziţii publice la unităţile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea MECMA”.

Solicitarea ministerului vine la o zi după ce la Oltchim a fost numit un nou director general, Mihai Bălan, şi după ce premierul Victor Ponta a spus că aşteaptă ca noul şef al combinatului să rezilieze toate contractele cu firmele „căpuşe”, să repornească secţiile care pot asigura o producţie „realistă”, nu pe stoc, şi că colaboreze cu consultantul pentru ştergerea datoriilor combinatului şi pregătirea noii privatizări.

Bălan a declarat, miercuri, că va avea discuţii cu băncile pentru a fi deblocate conturile combinatului, astfel încât în termen de două săptămâni să fie repornite instalaţiile şi să fie plătite salariile restante. El a fost, anterior, director general al producătorului de energie electrică şi termică CET Govora.

Oltchim a fost condus timp de 21 de ani de Constantin Roibu, care a demisionat din funcţie la începutul lunii septembrie. În locul său a fost numit, pentru o perioadă limitată, Nicolae Radu Olaru, fost director general adjunct al combinatului.

Acţionarii Oltchim vor discuta în 5 noiembrie şi aplicarea principiilor, normelor şi procedurilor prevăzute într-o ordonanţă de urgenţă din 2006 privind atribuiea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.

Alte puncte pe ordinea de zi sunt revocarea din Consiliul de Administraţie a lui Ionel Florin, conform unui ordin din 26 iulie al ministrului Economiei, şi prelungirea până în iunie 2013 a valabilităţii contractului de asistenţă juridică încheiat de Oltchim cu casa de avocatură Vlad şi Tudor.

Totodată, acţionarii vor discuta şi constituirea unei garanţii imobiliare pentru garantarea plăţii datoriei Oltchim către Societatea Naţională a Sării, sucursala Exploatare Minieră Râmnicu Vâlcea. Oltchim va garanta cu un imobil situat în comuna Bradu din judeţul Argeş. Termenii plăţii datoriei au fost stabiliţi printr-un protocol de eşalonare.

Combinatul chimic se află în portofoliul statului, care prin Ministerul Economiei deţine 54,8% din acţiuni. În acţionariatul combinatului se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Încercarea de privatizare a Oltchim a eşuat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri. Privatizarea va fi reluată.

Şeful Oficiului Participatiilor Statului şi Privatizării în lndustrie (OPSPi), Remus Vulpescu, a demisionat miercuri, exprimându-şi public regretul pentru insuccesul licitaţiei de privatizare a Oltchim.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Austria pune capăt lockdown-ului pentru persoanele nevaccinate, pe fondul reducerii presiunii asupra spitalelor
Austria pune capăt lockdown-ului pentru persoanele nevaccinate, pe fondul reducerii presiunii asupra spitalelor
Austria va pune capăt luni lockdown-ului impus persoanelor nevaccinate, a anunţat miercuri guvernul de la Viena, precizând ...
Rafila: Ne aşteptam la numărul mare de infectări cu COVID-19. S-au efectuat aproape 110.000 de teste
Rafila: Ne aşteptam la numărul mare de infectări cu COVID-19. S-au efectuat aproape 110.000 de teste
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat miercuri că era de aşteptat să crească numărul de infectări cu ...
Fondatorii Obor21, prima cooperativă ţărănească digitală din România, estimează dublarea afacerilor în 2022
Fondatorii Obor21, prima cooperativă ţărănească digitală din România, estimează dublarea afacerilor în 2022
Obor21.ro, prima cooperativă țărănească digitală din România, încheie cel de-al doilea an de activitate cu o cifră ...