Oltchim: 12 companii interesate de privatizarea combinatului. Se dă restul salariilor pe iulie

Şeful OPSPI spune că există interes pentru combinat, iar negocierile cu băncile pentru asigurarea de capital de lucru sunt în toi. De rezultatul acestor negocieri depind şi repornirea combinatului şi salariile pe august.
Adrian N. Ionescu - mie, 12 sept. 2012, 08:13
Oltchim: 12 companii interesate de privatizarea combinatului. Se dă restul salariilor pe iulie

Douăsprezece companii s-au arătat interesate de combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, care trebuie privatizat în această lună, potrivit şefului Oficiului pentru Privatizare (OPSPI), Remus Vulpescu.

„S-au vândut douăsprezece caietele de sarcini, trei dintre ele doar ieri” a spus Vulpescu, care a amintit că, de ieri, Oltchim are o conducere conduccere executivă funcţională, fără a da însă detalii.

Conducerea executivă a companiei a fost asumată de directorul general adjunct Radu Olaru, de 21 de ani la Oltchim.

„Conducerea executivă mai este asigurată şi de manageri de la nivelul mijlociu. Aceasta a fost o prioritate în aceste zile, să asigurăm o conducere executivă funcţională, cu care să repornim combinatul“, a mai adăugat Remus Vulpescu.


Discuţii cu băncile

„Discutăm cu băncile pentru a face rost de capital de lucru ca să repornim combinatul, pentru că nu se poate face due dilligence  (procesul de prezentare a companiei potenţialilor cumpărători, n.r.)  pentru o companie oprită.

Nici o bancă nu şi-a declinat disponibilitatea de a sprijini compania în această perioadă, inclusiv în asigurarea de capital de lucru pentru repornire” a spus Vulpescu. El a opinat că suma vehiculată ca fiind necesară în acest moment, de 40 de milioane de euro, nu are o „justificare completă. Nici 25 de milioane de euro nu ar fi uşor de obţinut pentru Oltchim, acum”.

Pe de altă parte, şeful OPSPI a spus că în zilele următoare, angajaţii vor primi restul de salariu pe luna iulie, care nu a fost plătit până în prezent.

Salariile pe august sunt însă sub semnul întrebării atâta vreme cât nu se reporneşte combinatul.

Situaţia de la Combinatul Oltchim a devenit critică în urmă cu zece zile, când procesul de producţie a fost întrerupt, Oltchim înregistrând datorii de peste 600 milioane de euro.

Statul intenţionează să privatizeze Oltchim în 17 septembrie. Privatizarea se va face prin cesiunea creanţelor de la AVAS şi Electrica către un investitor interesat, vânzarea acţiunilor urmând a se face la un preţ simbolic. Cumulat, cele două creanţe au valoarea de 400 de milioane de euro. Compania care le va prelua va fi cel mai mare creditor al combinatului vâlcean.

Citeşte şi pretenţiile salariaţilor de la acţionarul majoritar statul român.

Te-ar mai putea interesa și
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este în jur de 1.000 de lei/MWh
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este ...
Săptămâna trecută au avut loc primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de Energie (PMC), operată de Bursa de Valori București. Prețurile sunt mari, dar sunt semnificativ sub cele de......
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Armata rusă îşi intensifică ofensiva în Ucraina şi încearcă în prezent să blocheze oraşul Lisiceansk, unul dintre ...
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut în mai cu 10,4%
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut în mai cu 10,4%
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna mai 2022 cu 0,1% faţă de luna anterioară, până ...
BRD a finanțat cu patru milioane de euro realizarea Aniroc Signature Hotel, primul hotel de 5 stele din Arad
BRD a finanțat cu patru milioane de euro realizarea Aniroc Signature Hotel, primul hotel de 5 stele din Arad
La sfârșitul săptămânii trecute a fost inaugurat la Arad noul hotel Aniroc Signature, o investiție realizată de familiile ...