Olteanu: Fără investiţii străine nu va fi suficientă creştere economică pentru a recupera decalajul

România trebuie să refacă fluxurile de capital extern pentru a putea avea o creştere economică necesară reducerii decalajelor faţă de alte state, iar dependenţa de masive investiţii străine se va păstra pe termen lung, apreciază viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.
Economica.net - mie, 04 apr. 2012, 11:10
Olteanu: Fără investiţii străine nu va fi suficientă creştere economică pentru a recupera decalajul

„Se spune că best money sunt acei bani pe care-i putem obţine şi sunt banii altora. România are mare nevoie de investiţii străine directe masive şi va păstra această nevoie pe termen lung. Rămâne să fim convingători (…) Prima sursă, la care nu mă voi referi în detalii, sunt fondurile UE. Nu sunt multe lucruri de adăugat la această discuţie (…) Dacă nu reuşim să refacem fluxul de capital către România, un ritm de creştere care să ne asigure recuperarea decalajului este imposibil”, a spus Olteanu la evenimentul „Central and Eastern Europe Investment Conference”, organizat de CFA România.

România a înregistrat în luna ianuarie un record negativ în ceea ce priveşte investiţiile străine, care au totalizat în ianuarie doar 23 de milioane de euro, faţă de 376 milioane de euro în aceeaşi lună din 2011.

Oficialul BNR a citat dintr-un studiu realizat de Harvard University care plasează România printre primele 30 de ţări în funcţie de complexitatea economiei şi primele 20 ţări ca potenţial de dezvoltare.

În condiţiile în care la nivel globală s-au modificat paradigmele şi s-au consacrat concepte precum sustenabilitate şi incluziune, şi se migrează spre investiţii în produse tradable, chiar tangibile, Olteanu crede că misiunea de a atrage fluxurile de capital este mult mai dificilă.

În ceea ce priveşte procesul de privatizare, viceguvernatorul BNR a arătat că în urmă cu doi ani politicul a optat ideologic pentru păstrarea controlului şi vânzarea unor pachete minoritare.

„Este o opţiune legitimă şi nouă nu ne rămâne decât să respectăm. Odată asumată opţiunea ideologică, apare opţiunea de bună guvernanţă (…) O privatizare ca la tablouri, necontestabilă şi necontestată. Eu am participat la o astfel de privatizare, cea a BCR. Sunt exemple care consolidează încrederea”, a adăugat Olteanu.

El a adăugat că din punct de vedere al perspectivei bunei guvernări trebuie văzut dacă există capacitatea profesională, morală şi etică, iar orice decizie trebuie luată din prisma interesului public.

„Nevoia bunei admnisitrări a ajuns uneori obiect de ideologie politică. Ajungea ca opţiunea privatizării să fie mai degrabă un rezultat al nevoii de gestionare bună decât o ideologie politică”, a completat Olteanu.

Viceguvernatorul BNR a atras atenţia că în cazul companiilor productive statul nu poate aştepta să vadă dacă are capacitatea de administrare sau poate învăţa cum se manageriază o astfel de instituţie, aşa cum se poate discuta în cazul resurselor naturale.

La rândul său, preşedintele UniCredit Ţiriac, Răzvan Radu, crede că România trebuie să evidenţieze sectoarele unde are experienţă şi avantaj competititv, cum sunt agricultura, energia, inginieria, sectorul mijloacelor de transport sau software.

Răsvan Radu crede că este nevoie de o recâştigare a încrederii la nivelul întregii societăţi, la nivelul firmelor pentru creşterea producţiei şi reluarea investiţiilor şi la nivelul populaţiei pentru revenirea consumului.

Te-ar mai putea interesa și
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în spaţiul Schengen pe cale aeriană şi maritimă,......
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ...
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...