Olteanu, BNR: Ne aşteptăm la reduceri ale dobânzilor la creditele în lei

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat, luni, că se aşteaptă la reduceri ale dobânzilor la împrumuturile acordate în lei în perioada următoare, dar cheia relansării creditării în România este reprezentată de încredere şi de evoluţia economiei globale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Economica.net - lun, 27 feb. 2012, 17:09
Olteanu, BNR: Ne aşteptăm la reduceri ale dobânzilor la creditele în lei

Prezent la o conferinţă organizată la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj, Olteanu a susţinut că BNR va lua măsuri de susţinere a credităr ii în lei, ca alternativă la creditarea în euro.

„BNR a redus dobânda de politică monetară în două rânduri, în ultimele două luni, iar acest lucru se repercutează cu o întârziere de câteva luni asupra sistemului financiar. Ne aşteptăm să existe reduceri ale dobânzilor la creditarea în lei de către bănci. Sigur, totul depinde de acel element numit încredere, de funcţionarea economiei şi de modul în care economia reală şi zona financiară se raportează una la cealaltă. Vom împinge în continuare spre creditarea în lei, ca alternativă la creditarea în euro. Elementul de încredere este esenţial şi modul în care va evolua economia globală vor fi cheia relansării creditării”, a spus Bogdan Olteanu.

Potrivit lui Olteanu, BNR are „previziuni optimiste” privind creşterea economică în acest an, ele fiind în permanentă reevaluare, în funcţie de evoluţiile internaţionale.

„Economia românească este dependentă de cea europeană, în condiţiile în care 70% dintre exporturile României sunt către zona euro, care nu are perspective foarte bune, deocamdată. Creşterea economică a României depinde de acest lucru. BNR îşi va duce mai departe mandatul de asigurare a stabilităţii financiare în condiţiile oferite de economie”, a subliniat viceguvernatorul BNR.

Olteanu a precizat că sistemul financiar din România a fost întotdeauna „reglementat, stabil, echilibrat şi conservator”.

„Acest element de conservatorism a fost considerat cu câţiva ani în urmă poate prea prudent, dar cred că această prudenţă a fost extrem de binevenită, dacă privim prin prisma recesiunii din ultimii ani şi a pierderilor mari pe care sistemele bancare mai curajoase le-au suferit. Mergem mai departe spre o perioadă mai reglementată, spre o perioadă de riscuri mai mici şi profituri mai mici în industria financiară”, a spus Bogdan Olteanu.

El a participat, luni, la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, la o reuniune din proiectul „BNR – zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti”, unde a susţinut conferinţa „Reglementare şi dereglementare în sectorul financiar”.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...