Olteanu, BNR: Riscul pe care băncile şi-l asumă prin rigiditate este intervenţia legislativă

Economica.net
11 12. 2015
bnr_24329700

‘Banca centrală face mereu ceva, se numeşte constrângere morală (pentru a determina băncile să împartă povara cu clienţii – n.r). (…) Băncile ar fi trebuit sau ar trebui să ia în calcul negocierea şi înţelegerea cu clienţii. (…) Este extrem de important pentru bănci nu doar să discute cu clienţii, ci să ajungă la soluţii. Şi riscul pe care băncile şi-l asumă prin rigiditate este tocmai această intervenţie legislativă (de exemplu Legea privind darea în plată – n.r.)’, a declarat vineri viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

În legătură cu Legea privind darea în plată, Olteanu a spus că aceasta ar putea fi modificată astfel încât să se aplice voluntar şi doar pentru cei care au cu adevărat nevoie. Însă, întrebat fiind cum ar putea accepta băncile să aplice voluntar darea în plată, având în vedere că multe dintre cele cu credite în franci elveţieni au negociat prea puţin cu clienţii în dificultate, reprezentantul BNR a spus că ‘dacă există, asemenea situaţii sunt greşite’.

‘Aici (în cazul proiectului privind darea în plată – n.r.) nu vorbim de incidenţa unui caz fortuit, de o situaţie externă, imprevizibilă, impredictibilă şi care a schimbat complet raporturile contractuale, cum a fost situaţia creditelor în franci elveţieni. În acea situaţie, este în continuare recomandabilă şi necesară împărţirea poverii între bancă şi client. (…) Însă, în general, nu din motive de legislaţie, nu din motive de principii bancare, ci motive de principii umane, iertarea de datorii trebuie să fie o situaţie excepţională, pentru cei în situaţii excepţionale, altfel nu mai există cuvânt, încredere între oameni. De ce ar trebui să apară această chestiune între bănci şi să n-apară între persoane fizice? De ce la un moment dat să nu apară această soluţie în micile noastre împrumuturi, pe care ni le dăm noi unii altora?’, a subliniat Olteanu.

În opinia sa, o bancă îşi poate permite câteva situaţii excepţionale, cu atât mai mult cu cât apare şi costul reputaţional, aferent unor situaţii excepţionale. ‘Întotdeauna pentru o bancă, în situaţii de genul acesta care presupun evacuări de familii care rămân pe stradă, există riscul reputaţional, care trebuie luat în calcul. Astfel de situaţii trebuie să se refere la credite ipotecare, nu la credite de investiţii imobiliare, de consum sau descoperiri de cont cu garanţie imobiliară, nu la cei care au mai multe case, ci la cei care chiar şi-au luat un apartament, sunt într-o situaţie disperată şi nu pot plăti, e o deosebire. Cred că, dincolo de nivelul de declaraţii publice, trebuie să simţim deosebirea asta’, a mai spus viceguvernatorul BNR.