Olteanu, BNR: Şase bănci sunt de acord cu conversia creditelor în franci elveţieni

Economica.net
27 01. 2015
bogdan_olteanu_93976600_71695900_27174500

„Sunt şase bănci care au propus  combinarea conversiei in lei cu o reducere a sumei datorate, fie o reducere a dobanzii platite. Aici mai e loc intre banci si clienti si cred ca bancile pot sa mai gaseasca resurse pentru a lasa ceva mai mult. Acum se poate face conversia in lei. din cele 6 banci, care au cam 95% din credite, toate au facut deja propuneri de conversie a creditelor cu anumite reduceri, cu anumite beneficii pentru cetateni”, a declarat la TVR viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

Cele mai multe credite în franci elveţieni au fost acordate de Volksbank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Banca Românească şi Banc Post. Printre oferele acestor bănci pentru cei cu credite în franci sunt îngheţarea cursului la care se plătesc ratele la un nivel de 3,8 lei pentru un franc (cazul Volksbank) şi reducerea cu până la 1,5% puncte a dobânzii (cazul OTP).

Banca Naţională a estimat o pierdere contabilă de aproape 4,3 miliarde lei (950 milioane de euro) pentru cele 11 bănci comerciale care au în portofoliu credite în franci elveţieni, dacă s-ar aplica la portofoliul existent conversia în lei la cursul de la momentul acordării împrumutului, potrivit Mediafax.

Citeşte şi 5 mituri despre problema creditelor în franci elveţieni

Banca centrală a calculat aceste pierderi într-un scenariu care a avut în vedere cursurile istorice de la momentul acordării celor 75.000 de credite aflate încă în bilanţurile băncilor şi cursul la zi pentru resurselor atrase în vederea finanţării portofoliului.

Potrivit simulării BNR, toate resursele din pasiv sunt practic la valoarea în lei la zi, fără să se facă diferenţieri privind costul real de finanţare, fiind argumentat că în contabilitatea românească toate elementele de bilanţ denominate în valute străine sunt reflectate la cursul de la finalul fiecărei luni.

Valoarea în lei a soldului creditelor în franci elveţieni evidenţiate în prezent în bilanţuri se ridică acum la 9,8 miliarde lei. Banca centrală nu a luat în calcul creditele externalizate de bănci.

Din totalul celor 75.000 de persoane care figurează cu credite în franci elveţieni înregistrate în bilanţurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% Banca Românească şi 2% la OTP Bank.