Omniasig: Tarifele RCA sunt efectul concurenţei nebune dintre asigurători

Asigurătorii care emit poliţe RCA practică tarife nesustenabile şi generatoare de pierderi, ca rezultat al "concurenţei nebune şi incredibile" dintre companii pe acest segment de piaţă, a declarat, miercuri, vicepreşedintele Omniasig, Artur Borowinski, prezent la un eveniment de specialitate.
Economica.net - mie, 03 oct. 2012, 16:46
Omniasig: Tarifele RCA sunt efectul concurenţei nebune dintre asigurători

„Pe piaţa asigurărilor auto din România există o concurenţă nebună, incredibilă, pe segmentul RCA. Este normal să vezi diferenţe de 20% sau 30% între tarifele RCA, dar când vezi diferenţe de 70% sau 80% nu mai pot să înţeleg”, a spus Borowinski.

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), prima medie anualizată pentru poliţele RCA a fost în primele şase luni de 444 lei, în scădere cu 3% faţă de iunie 2011, iar dauna medie plătită pe total piaţă a urcat cu 11%, la 5.642 lei.

Borowinski a spus că tariful de primă la RCA ar trebui să fie de cel puţin 150 de euro pentru ca rezultatul asigurătorilor din această activitate să fie „zero”.

„Acest tarif este condiţionat şi de un nivel rezonabil al sumelor plătite pentru daune morale în urma accidentelor auto. Noi considerăm că sumele solicitate şi obţinute de păgubiţi în instanţă pentru daune morale, care au explodat, în unele cazuri de circa un milion de euro, sunt prea mari. Ar trebui impusă o limită în acest domeniu”, a afirmat vicepreşedintele Omniasig.

El a adăugat că altă problemă a pieţei locale este nivelul ridicat al comisioanelor plătite intermediarilor la poliţele RCA.

„Omniasig plăteşte comisioane de 15-20%, pe care le cataloghez ca fiind incredibile, dar sunt asigurători care plătesc mai mult, chiar şi 40%. În Europa, media comisioanelor pe RCA este de 9%”, a afirmat Borowinski.

El a anticipat că, în scurt timp, sistemul de înlocuire a autovehiculului avariat cu altul pe durata efectuării reparaţiei va fi introdus şi în România pe scară largă.

„Un astfel de sistem va accelera procesul de plată a daunelor, pentru că niciun asigurător nu va dori să plătească prea mult timp închirierea unui autovehicul, care se ridică la circa 300 lei/zi”, a spus reprezentantul asigurătorului.

Vicepreşedintele Omniasig s-a arătat pesimit cu privire la evoluţia pieţei de asigurări din România în următorii ani.

„Nu sunt prea optimist cu privire la dezvoltarea pieţei asigurărilor din România, îmi este teamă de evoluţia asigurărilor RCA. De asemenea, în privinţa CASCO avem o problemă, dar asta se datoreaza prostiei noastre, trebuie s-o recunosc”, a spus Borowinski.

Potrivit datelor prezentate de Borowinski, la nivelul portofoliului Omniasig prima medie la poliţele RCA a fost de 69 euro pentru intervalul ianuarie-iunie 2012, iar la CASCO a fost de 501 euro în primele opt luni ale anului.

Vicepreşedintele Omniasig a mai spus că, în cotextul actual, asigurătorii români sunt foarte departe de a fi profitabili.

„Nu cred că ne vom reveni în următorii doi ani. Trebuie să existe o acţiune foarte serioasă şi concertată a asigurătorilor de pe piaţă pentru a rezolva problemele industriei şi a reveni pe profit. Poate am fost prea dur în exprimare, dar asta-i realitate”, a încheiat reprezentantul Omniasig.

Asigurătorii au avut anul trecut pierderi de 325,87 milioane lei, în creştere de aproape opt ori faţă de anul precedent.

Parte a grupului Vienna Insurance Group (Austria), Omniasig este cel mai mare asigurător local după nivelul subscrierilor în primele şase luni, care au atins 548,9 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie,......
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a realizat în anul 2023 investiţii totale în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în valoare ...
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba aproba programul de finanţare "Electric Up 2", cu un buget de 450 de milioane de lei, pentru sprijinirea ...
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german a făcut un apel pentru finalizarea uniunii bancare în Europa
Cancelarul german, Olaf Scholz, a spus marţi că băncile din Uniunea Europeană ar trebui să poată să îşi mute liber ...