OMS asigură că vaccinurile anti-COVID ”funcţionează împotriva tuturor variantelor”. Numărul deceselor asociate COVID-19 în scădere, în pofida ”tsunami-ului Omicron”

Vaccinurile care există împotriva COVID-19 "funcţionează împotriva tuturor variantelor care circulă în prezent", a asigurat joi Maria Van Kerkhove, responsabila programului COVID-19 din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ca urmare a răspândirii tulpinii Omicron, care a infectat multe persoane vaccinate, relatează EFE.
AGERPRES - vin, 07 ian. 2022, 09:45
OMS asigură că vaccinurile anti-COVID ''funcţionează împotriva tuturor variantelor''. Numărul deceselor asociate COVID-19 în scădere, în pofida ''tsunami-ului Omicron''

Deşi varianta Omicron pare să reducă capacitatea de neutralizare a vaccinurilor, fapt ce explică infecţiile în rândul celor vaccinaţi, serurile „continuă să fie eficiente pentru a evita forme grave ale bolii şi a reduce numărul deceselor”, a declarat experta OMS la o conferinţă de presă.

Întrebată dacă cetăţenii trebuie să sporească măsurile de precauţie în faţa numărului mare de contagieri în întreaga lume, Van Kerkhove a recomandat aceleaşi măsuri generalizate în 2020, „cu scopul reducerii riscului la expunere”.

Experta a reamintit în acest sens necesitatea menţinerii distanţării fizice faţă de alte persoane, evitarea aglomerărilor în spaţii prost ventilate şi a insistat cu privire la purtarea măştilor sanitare conforme şi în mod „adecvat”.

„Purtarea măştilor sub nas sau în dreptul bărbiei este inutilă şi oferă un sentiment fals de siguranţă”, a avertizat Van Kerkhove, care a cerut să se facă eforturi pentru ca cei testaţi pozitiv cu COVID-19 să fie izolaţi pentru a nu transmite virusul şi să fie verificaţi contacţii lor.

La rândul său, directorul pentru urgenţe urgenţe sanitare al OMS, Mike Ryan, a precizat că una dintre cele mai bune protecţii împotriva coronavirusului „este vaccinarea” anti-COVID-19.

Numărul deceselor asociate COVID-19 în scădere, în pofida ”tsunami-ului Omicron” 

Cazurile la nivel global de COVID-19 au crescut cu 70%, în săptămâna dintre 27 decembrie şi 2 ianuarie, însă numărul deceselor provocate de boală au scăzut cu 10% în această perioadă, potrivit raportului epidemiologic publicat joi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează EFE.

Săptămâna trecută au fost confirmate 9,5 milioane de contagieri, aproape dublu sau chiar triplu comparativ cu „vârfurile” înregistrate în valurile precedente, însă numărul deceselor a fost de 41.000, reprezentând a patra săptămână consecutivă de scădere, în pofida actualului val virulent de contagieri.

În mod paradoxal, America de Nord, unde numărul cazurilor a crescut vertiginos (100%), a fost regiunea unde a scăzut cel mai mult procentul deceselor (aproximativ 18%), în timp ce în Europa, cu o creştere de 65% a cazurilor, numărul deceselor a scăzut cu 6%.

Europa a fost continentul cu cele mai mai multe contagieri înregistrate săptămâna trecută (5,3 milioane) şi cele mai multe decese (22.000), în timp ce în America de Nord au fost raportate 3,2 milioane de cazuri şi 10.000 de decese.

În ritmul actual, Europa, cu 103 milioane de cazuri de la începerea pandemiei, va depăşi America de Nord (104 milioane) cazuri confirmate cu COVID-19.

În Africa, continentul a fost detectată pentru prima oară varianta Omicron, numărul cazurilor au crescut cu 7% săptămâna trecută, cel mai mic procent dintre toate regiunile, deşi numărul deceselor a crescut cu aproape 22%.

În restul regiunilor s-a remarcat o scădere a numărului deceselor, inclusiv în sudul Asiei unde decesele s-au redus cu 7%, în pofida unei creşteri cu 78% a noilor contagieri cu COVID-19.

Raportul epidemiologic al OMS nu oferă date privind prezenţa diferitelor variante ale coronavirusului în noile contagieri, deşi unele ţări au raportat că Omicron reprezintă deja varianta dominantă.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...