UPDATE Sorin Scarlat, noul şef al autostrăzilor din România, ar fi omul care a „pierdut” contractul cu Bechtel

Sorin – Florin Scarlat a fost numit miercuri director general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), după ce Narcis Neaga şi-a dat demisia. Printre altele, noul şef al autostrăzilor s-a ocupat şi de proiectul – gigant al Autostrăzii Transilvania, fiind ultima persoană din CNAIR care a avut contractul original cu Bechtel, înainte de a fi "pierdut". UPDATE: CNAIR a răspuns în această noapte că celebrul contract  pierdut cu Bechtel s-ar aflaîn arhiva instituţiei.
Economica.net - mie, 10 iul. 2019, 14:01
UPDATE Sorin Scarlat, noul şef al autostrăzilor din România, ar fi omul care a

Cu 15 ani de experienţă în domeniul construcţiei de drumuri, Sorin – Florin Scarlat a fost, printre altele, şef de proiect al Autostrăzii Transilvania (Braşov – Cluj – Oradea) în perioada septembrie 2005 – februarie 2008, potrivit informaţiilor din CV-ul propriu (foto jos).

Tot din CV-ul lui Sorin Scarlat aflăm că valoarea contractului cu Bechtel pentru proiectul – gigant al Autostrăzii Transilvania era de 2,8 miliarde de euro, fără TVA.

De altfel, numele actualului şef al CNAIR a fost vehiculat în cazul dispariţiei contractului original încheiat cu americanii de la Bechtel. Mai exact, Sorin Florin Scarlat a fost identificat ca fiind ultima persoană care a avut în custodie documentul original, potrivit unui raport al Corpului de Control al fostului premier Victor Ponta, citat de Evenimentul Zilei.

„Prin adresa 05.08.2013, Ministerul Transporturilor a comunicat faptul că la nivelul instituției nu se regăsește, în orginal, contractul de proiectare și construire a autostrăzii Brașov-Cluj-Borș,…, regăsindu-se doar o copie a variantei în limba română, care nu este certificată pentru conformitate cu originalul”, se arată în raport.

Și DNA a transmis, pe 26 și 28 august 2013, un răspuns Corpului de Control în care se precizează că nu s-a găsit contractul, iar în CNADNR nu s-a găsit nicio dovadă că acesta ar fi fost predat Ministerului Transporturilor. Din documentele transmise Corpului de Control al primului-ministru a rezultat că ultima persoană din cadrul CNADNR care a primit în custodie contractul original este fostul șef de proiect al autostrăzii Transilvania, Sorin-Florin Scarlat, potrivit sursei citate.

În urmă cu cinci ani, Dan Șova, fost ministru al Marilor Proiecte a depus plângere pentru abuz în serviciu, neglijență în serviciu și distrugere după dispariția contractului original. Dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, care a decis clasarea acestuia, pe motiv că faptele erau deja prescrise.

Ulterior, în ianuarie 2017, publicaţia „România Curată” a prezentat o copie scanată a celebrului contract Bechtel, declarat pierdut de fostul ministru al Marilor Proiecte, Dan Șova. Conform jurnaliștilor de la Românai Curată, în mod inexplicabil totuși, 4 dintre paginile inițiale ale contractului au fost înlocuite cu pagini care folosesc fonturi „ușor diferite”, o altă spațiere față de partea de sus și de jos a paginii și care sunt nesemnate (pag. 62, 82, 84, 85). 

În 2013, statul român a reziliat contractul cu Bechtel, care în circa zece ani construise doar 52 de kilometri din cei peste patru sute contractați şi pentru care a încasat peste un miliard de euro.

UPDATE: Răspuns CNAIR: Contractul integral se află în arhivele noastre

În urma apariţiei articolului de faţă, în această noapte, CNAIR a trimis ECONOMICA.NET o reacţie, în care spune că acel contract pierdut undeva în 2013, s-araflaîn arhiva instituţiei.

„Contractul Bechtel a fost predat de Sorin Scarlat, Ministerului Transporturilor, cu proces verbal in anul 2008. Acest lucru a fost dovedit fara echivoc cu documente predate structurilor de ancheta in anul 2013. Inclusiv Corpul de Control al primului ministru a primit aceste documente care demonstrau predarea Contractului Bechtel catre MT. Sorin Scarlat a fost in posesia acestui contract deoarece o perioada a fost responsabil de proiect din partea CNAIR. La ora actuala contractul Bechtel, atat varianta in romana cat si cea in engleza se afla in arhiva CNAIR”, au  spus oficiali CNAIR ECONOMICA.NET.

România trecea printr-un scandal mediatic de proporţii în 2013, când ministrul transporturilor declara public că nu mai găseşte contractul Bechtel. Ceea ce a atras o mobilizare acută a statului în căutarea actului pierdut.

Te-ar mai putea interesa și
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit Beijingul
Taiwanul raportează reluarea acțiunilor ofensive chineze, la o zi după ce secretarul american Antony Blinken a părăsit ...
Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia mediană sensibilă a strâmtorii Taiwan, la o zi după ce secretarul de......
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Guvernul american a înființat comitet consulativ privind folosirea sigură a inteligenței artificiale
Directorii OpenAI, Microsoft şi Google se numără printre cei mai importanţi membri ai unui nou consiliu federal înfiinţat ...
Scenaristul Aaron Sorkin pregătește un nou film cu privire la rolul Facebook în atacul asupra Capitolului din 6 ianuarie 2021
Scenaristul Aaron Sorkin pregătește un nou film cu privire la rolul Facebook în atacul asupra Capitolului din 6 ianuarie ...
Aaron Sorkin, scenaristul premiat cu Oscar pentru "The Social Network", pregăteşte un nou film care va explora responsabilitatea ...
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi doresc să mergem în Africa alături de companiile din Turcia
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi ...
Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume, pentru că au început să apară multe oportunităţi, ca de exemplu ...