Omul de afaceri Ilie Carabulea ar putea fi eliberat condiţionat din închisoare, săptămâna viitoare

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care ispăşeşte în Penitenciarul Aiud o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare pentru dare de mită, ar putea fi eliberat condiţionat săptămâna viitoare, după ce Judecătoria Aiud a aprobat o cerere în acest sens, însă decizia nu este definitivă.
Economica.net - vin, 07 sept. 2012, 19:56
Omul de afaceri Ilie Carabulea ar putea fi eliberat condiţionat din închisoare, săptămâna viitoare

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud, Nicoleta Mătărângă, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că omul de afaceri Ilie Carabulea, care ispăşeşte o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare în cadrul penitenciarului, ar putea fi eliberat din detenţie marţi, pentru că instanţa a admis cererea de eliberare condiţionată a acestuia.

Nicoleta Mătărângă a spus că solicitarea de eliberare condiţionată a fost înaintată de Comisia de Eliberare Condiţionată a Penitenciarului Aiud în momentul în care a constatat că Ilie Carabulea îndeplineşte condiţiile impuse, precizând că în astfel de cazuri nu se impune cererea deţinutului.

Mătărângă a adăugat că Judecătoria Aiud a comunicat, vineri, penitenciarului că a admis cererea, decizia putând fi atacată cu recurs în trei zile de la comunicare.

Ea a explicat că solicitarea a fost făcută de comisia de specialitate a penitenciarului pentru că Ilie Carabulea are peste 60 de ani şi, potrivit legii, beneficiază de reducerea pedepsei privative de libertate dacă a ispăşit o treime din condamnare.

În cazul lui Carabulea, din treimea pedepsei pe care trebuia să o execute s-au scăzut şi zilele calculate pentru munca prestată în cadrul penitenciarului.

„A lucrat ca bibliotecar la biblioteca penitenciarului şi participând la activităţi lucrative i s-au mai scăzut zile din pedeapsă. A desfăşurat o muncă normală de bibliotecar, a inventariat cărţile, a întocmit fişe şi a eliberat cărţi deţinuţilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud.

Potrivit acestuia, pentru eliberarea condiţionată din penitenciar Ilie Carabulea a trebuit să îndeplinească, pe lângă executarea unei treimi din pedeapsă, şi alte condiţi, precum să participe la activităţile lucrative şi educative, să nu fi fost sancţionat disciplinar şi să aibă o bună purtare.

Mătărângă a precizat că Ilie Carabulea urmează să fie eliberat din penitenciar marţi, dacă până atunci procurorii nu vor ataca decizia de eliberare condiţionată.

Omul de afaceri Ilie Carabulea a demisionat, în 26 aprilie, din funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Băncii Carpatica (BCC), după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu executare, pentru dare de mită.

El a fost judecat, în calitate de asociat şi administrator al unor companii din cadrul Atlassib Holding Sibiu, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, alături de Sebastian Dumitru Cârstea – director la Liceul Carol I din Sibiu şi Mihaela Izabela Cârstea, acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, complicitate la infracţiunea de dare de mită, şi de Nicolae Boţa, acuzat de dare de mită.

Potrivit rechizitoriului, în septembrie 2010, Florin Apostu, la acea dată şef al Parchetului Judecătoriei Sibiu, a primit de la Carabulea contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4.000 de lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra procurorului general al României. Revizia a fost facturată între Star Motors Sibiu şi Atlassib Sibiu, ambele fiind firmele lui Carabulea.

În perioada 2006 – octombrie 2010, Apostu a folosit în mod exclusiv şi consecutiv două autoturisme marca Audi A8 şi VW Passat achiziţionate în baza unui contract de leasing financiar între Atlassib Leasing IFN şi Intermedia, ambele societăţi fiind membre ale holdingului Atlassib, condus de Ilie Carabulea. Cele două societăţi au achitat, pentru Florin Apostu, TVA aferentă acestora şi contravaloarea avansului auto, în condiţiile în care, la nivelul anului 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a avut în instrumentare un număr de 196 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor lui Carabulea. În aceste dosare, Apostu a dat soluţii şi a verificat soluţiile date de procurorii subordonaţi, se arăta în rechizitoriu.

În cursul anilor 2006, 2007, 2008 şi 2009, pentru a crea o aparenţă de legalitate a utilizării autoturismelor, Apostu a consemnat în declaraţiile de avere că le utilizează în baza unor contracte de leasing.

Te-ar mai putea interesa și
Portul Giurgiu – Finanţare europeană pentru proiectul TTS de modernizare a infrastructurii
Portul Giurgiu – Finanţare europeană pentru proiectul TTS de modernizare a infrastructurii
TTS (Transport Trade Services) a primit aprobare pentru finanţare din fonduri europene a proiectului "Modernizarea infrastructurii în portul Giurgiu, zona Ramadan, danele 1, 2 - platformă......
Legion Ventures, cel mai mare fond de investiții în criptomonede din Europa de Est, investește 300.000 de dolari într-un crypto exchange românesc
Legion Ventures, cel mai mare fond de investiții în criptomonede din Europa de Est, investește 300.000 de dolari într-un ...
Legion Ventures, cel mai mare fond de investiții în criptomonede din Europa de Est, va investi 300.000 de dolari în Coinzix, ...
Un nou record pentru ROBOR. Cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani şi jumătate pentru indicele la şase luni – 27.06.2022
Un nou record pentru ROBOR. Cea mai ridicată valoare din ultimii 10 ani şi jumătate pentru indicele la şase luni – ...
ROBOR creşte semnificativ şi atinge noi recorduri. Indicele la trei luni a ajuns la cea mai ridicată valoare din decembrie ...
România își poate “vinde” resursa de vânt sau soare, iar producția de energie se va contabiliza în contul unui alt stat membru UE
România își poate “vinde” resursa de vânt sau soare, iar producția de energie se va contabiliza în contul unui ...
Ministerul Energiei a elaborat un proiect de act normativ care transpune legislația europeană și care va permite transferul ...